EU ukinula restrikcije za izvoz medicinske opreme na Balkan

Korona virus
EU navodi da je posvećena saradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama, naročito zemljama Z. Balkana kao najbližim partnerima (EPA)

Evropska komisija (EK) usvojila je prijedlog kojim se ukida restrikcija za izvoz medicinske opreme iz Europske unije na Zapadni Balkan, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, kako prenosi agencija Beta.

“Komisija je upravo donijela prijedlog da se izmjeni postupak za dobivanje dozvola za izvoz u skladu s vašim potrebama jer smanjuje opseg asortimana za koji je neophodna dozvola, a istovremeno izuzima iz procedure Zapadni Balkan”, navodi se u pismu potpredsjednika EK-a Josepa Borrella i europskih povjerenika za trgovinu i za susjedsku politiku i proširenje Phila Hogana i Olivera Varhelyija, prenosi Beta.

U pismu ministrima vanjskih poslova Zapadnog Balkana navodi se kako Europska unija očekuje da će bilo kakve restrikcije na nacionalnoj razini u vezi s izvozom osobne zaštitne opreme sa Zapadnog Balkana u EU također biti ukinute.

EU: Nadamo se da ćete cijeniti pažnju

U zajedničkom pismu navodi se da je EU u potpunosti posvećena međunarodnoj suradnji i nastavku pružanja pomoći najugroženijim zemljama diljem sveta, naročito zemljama Zapadnog Balkana, kao najbližim partnerima.

“Iskreno se nadamo da ćete cijeniti posebnu pažnju koju Europska unija posvećuje podršci Zapadnom Balkanu u borbi protiv covid-19. Kao što ste s pravom istaknuli, pored financijske pomoći koja je izdvojena kao odgovor na krizu, Europska unija je već poduzela korake kako bi vam pomogla da povećate vlastitu proizvodnju zaštitne i medicinske opreme”, navode iz EU-a.

Izvor: Agencije