EU: U petak nove sankcije Rusiji

Evropsko vijeće čine predstavnici 28 zemalja članica Evropske unije (EPA)

Proširene evropske sankcije Rusiji, koje su usvojene prošle sedmice, stupit će na snagu od petka, saopćeno je u četvrtak iz Evropskog vijeća.

Na udaru se našlo pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će od sada biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, piše u saopćenju Vijeća.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Osim toga, sankcije uhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namjene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Evropsko vijeće, koje čine predstavnici 28 zemalja članica Evropske unije, odlučio je da proširi “crnu listu” ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU.

Sada su dodana nova 24 imena, tako da se ta lista od petka odnosi na ukupno 119 osoba.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU-a su donijele u prošli petak, s tim što su odlučile odložiti primjenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Rompuy: Moguće ukidanje sankcija

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, u četvrtak je odlučeno da sankcije stupe na snagu od petka, 12. septembra, nakon što ta odluka bude objavljena u službenom listu EU-a, kada će biti poznat i spisak pravnih i fizičkih lica na koje se sankcije odnose.

Predsjednik Evropskog vijeća Herman van Rompuy je izjavio da bi EU mogla ukinuti sankcije Rusije ukoliko izvještaj koji treba biti urađenn do kraja septembra potvrdi da je proveden mirovni plan u Ukrajini.

On je u saopćenju potvrdio da će nove sankcije EU-a prema Rusiji stupiti na snagu u petak.

Kako su prenijele zapadne agencije, ambasadori EU-a će do kraja septembra sačiniti sveobuhvatan pregled primjene mirovnog plana u Ukrajini.

“U zavisnosti od tog pregleda i situacije na terenu, Evropska komisija i EEAS [Diplomatski servis EU-a] mogu izaći s prijedlogom o izmjeni, suspenziji ili ukidanju seta sankcija, u cjelini ili djelimično”, naveo je Rompuy.

I SAD pooštrava sankcije

Američki predsjednik Barack Obama saopćio je u četrvrtak da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog “ilegalnih akcija” Moskve u Ukrajini.

“Provodimo nove mjere u svjetlu prošlomjesečnih ruskih akcija čiji je cilj dalje destabiliziranje Ukrajine, među kojima je prisustvo teško naoružanih ruskih vojnika na istoku Ukrajine”, rekao je on i dodao da će jačanje sankcija još više politički i ekonomski izolirati Kremlj.

Te mjere su koordinirane s mjerama EU-a, koja je prethodno također odlučila uvesti novu rundu sankcija Rusiji, prenio je AFP.

Washington, prema Obaminim riječima, pomno prati provođenje sporazuma Moskve i Kijeva o prekidu vatre, ali tek treba vidjeti neoborive dokaze da je Rusija odustala od napora da destabilizira Ukrajinu.

Američki predsjednik je ponudio Moskvi izbor – da se povuče iz Ukrajine i da joj se ublaže sankcije, ili da uđe u dublji konflikt sa Zapadom.

Teže posljedice

“Ukoliko Rusija u potpunosti ispuni svoje obaveze, sankcije mogu biti povučene”, kazao je Obama.

“Ako, umjesto toga, nastavi s agresivnim akcijama i kršenjem međunarodnog prava, posljedice će biti sve teže.”

Agencije Reuters je, u međuvremenu, javio, pozivajući se na dobro obaviješten izvor, da SAD planira uvesti sankcije Sberbanci, najvećoj ruskoj banci, i da dodatno ograniči drugim bankama pristup američkom kapitalu.

Washington je u julu izolirao na američkom tržištu kapitala zaduženja pet ruskih banaka – VTB, Gazprombanka, Moskovska, VEB i Ruska poljoprivredna banka.

Rusija ‘ima odgovor’

Ruski odgovor na zapadne sankcije mogao bi uključivati ograničenja na uvoz rabljenih automobila i druge potrošačke robe, no Moskva se nada da će na Zapadu prevladati razum, izjavio je ranije u četvrtak dužnosnik Kremlja za agenciju RIA Novosti.

“Postoji niz ne-poljoprivrednih proizvoda kod kojih naši partneri, ponajprije evropski, ovise više o Rusiji nego što Rusija ovisi o njima”, rekao je ekonomski savjetnik Kremlja Andrej Belusov.

“To se odnosi, naprimjer, na uvoz automobila, uglavnom rabljenih, i neku laku industrijsku robu, ne svu, ali neke vrste tekstila.”

Belusov je također kazao da će ruska Vlada pomoći kompanijama pogođenim sankcijama.

Kremlj je u augustukolovozu zabranio uvoz prehrambenih proizvoda u vrijednosti gotovo devet milijarda dolara iz EU-a, SAD-a, Kanade, Australije i Norveške.

Belusov je kazao kako se nada da Moskva neće biti na to prisiljena.

“Nadam se da će prevladati zdrav razum i da nećemo morati uvesti te mjere”, rekao je.

Izvor: Agencije