EU u BiH: Ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja

Johann Sattler je izrazio razočarenje izostankom napretka u BiH, naročito u pravosuđu (EPA)

Nakon što je Evropska komisija objavila Paket proširenja i Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2020. godinu, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije, ambasador Johann Sattler predstavio je danas Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH (VSTV) glavne zaključke koji se odnose na vladavinu prava.

Uvažavajući dugogodišnju saradnju Evropske unije i VSTV-a, zasnovanu posebno na finansijskoj i tehničkoj pomoći EU od 2004. godine, Sattler je istakao razočarenje izostankom napretka u izvještajnom periodu, naročito u pravosuđu.

“Jednostavno ne vidimo dovoljno reformi za naša ulaganja”, izjavio je Sattler, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH, prenijela je Fena.

Pozvao je članove Vijeća da se hitno pozabave trenutnom situacijom, posebno kada je riječ o vraćanju povjerenja javnosti u pravosuđe i osiguranju integriteta, nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa.

Naveo je da ovi aspekti nisu dovoljno utemeljeni u bh. pravosuđu.

“To se mora promijeniti”, naglasio je Sattler.

Također je naglasio da je u Izvještaju vrlo jasno navedena hitna potreba provedbe robusnog i nezavisnog sistema provjera integriteta za sve nosioce pravosudnih funkcija.

Vanjski nadzor

Kako bi se odgovorilo na očekivanja građana, takve provjere trebaju biti popraćene vanjskim nadzorom.

“U cilju omogućavanja tih promjena, potrebno je hitno izmijeniti Zakon o VSTV-u. Svako kašnjenje u tom pogledu će samo naštetiti Bosni i Hercegovini na njenom putu ka EU. No, pored ovih zakonodavnih reformi, potrebno je da članovi VSTV-a rade proaktivno i vode svojim primjerom”, ističe se u saopćenju.

U tom kontekstu, Sattler je ponovio riječi pravnog eksperta Reinharda Priebea, koji je pozvao na “promjenu u pravosudnoj kulturi”.

Kako se nadalje navodi, krajnje je vrijeme da se pokrene ova promjena, a prvi korak u tom pravcu jeste uspostava profesionalne i održive Jedinice za integritet u okviru Sekretarijata VSTV-a, na što se Vijeće i obavezalo.

Istovremeno, Sattler je zahvalio Vijeću za brzu reakciju na zabrinutost Centralne izborne komisije BiH i donošenje instrukcije o prioritizaciji predmeta izbornih prevara tokom predstojećeg izbornog perioda.

“To je primjer prepoznavanja problema, koje Vijeće treba češće pokazivati javnosti”, kazao je Sattler.

Izvor: Agencije