EU Trumpu: Trgovinski ratovi su loši i lako ih je izgubiti

Čelik
Čelik, uz drvo, proizvode od drveta, mineralna goriva i željezo, dominira u bh. izvozu u Albaniju (EPA)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je odgovorio izravno Donaldu Trumpu poručivši mu da su trgovinski ratovi “vrlo loši” i da ih je “lako izgubiti” nakon što je američki predsjednik zaprijetio da će uvesti pristojbe na čelik i aluminij. 

Tuskova je izjava u suprotnosti s Trumpovom ranijom izjavom po kojoj su “takvi ratovi dobri” te da ih je “lako dobiti”.

“Istina je zapravo suprotna”, rekao je Tusk na konferenciji za novinare u Luxembourgu. 

“Zbog toga sam duboko uvjeren kako je vrijeme da odgovorni politički čelnici s obiju strana Atlantika djeluju na odgovoran način”, rekao je Tusk, kako prenosi Hina. 

Nakon što je Europska komisija iz Bruxellesa predstavila strategiju protiv Trumpovih prijetnji, Tusk je najavio “izvanrednu raspravu” o tom pitanju na predstojećem sastanku na vrhu, koji će biti održan 22. i 23. ožujka u Bruxellesu.

Tusk: ‘Opasnost od ozbiljnog trgovinskog sukoba’

“Objektivno postoji opasnost od ozbiljnoga trgovačkog sukoba između SAD-a i ostatka svijeta, što znači i članica EU-a”, upozorio je Tusk.

“No, moramo imati jasan cilj u ovom slučaju: održati svjetsku trgovinu na životu i, ako je potrebno, zaštititi Europljane od trgovinskih turbulencija”, istaknuo je. 

Nekoliko trenutaka prije Tuskove izjave u Luxembourgu europska povjerenica za trgovinu Cecila Malmstroem kazala je da “u trgovinskom ratu nema pobjednika”. 

Trump je prošlog četvrtka najavio visoke carine na uvoz čelika i aluminija u Sjedinjene Američke Države, uz opasnost da izazove trgovinski rat sa svojim glavnim trgovinskim partnerima, od kojih su neki odmah reagirali. 

Američki je predsjednik najavio carinske stope od 25 posto za čelik i deset posto za aluminij, ali nije precizirao na koje se zemlje to odnosi.

Izvor: Agencije