Oglasi

EU treba više vremena za pitanje pomicanja sata

Države članice Evropske unije nisu saglasne oko šireg pitanja, a njihovo je odobrenje potrebno da bi promjena stupila na snagu.
Sat, Pomjeranje sataZa sada je tek nekoliko zemalja članica Unije obznanilo svoju poziciju, a potrebna je usaglašenostEPA - Ilustracija

Svaki Europljanin koji se ponadao završetku dvojbe o tome treba li svakih pola godine pomaknuti sat jedan sat unaprijed ili unazad, trebat će ostati strpljiv.

Većina zemalja članica Europske unije treba dodatno vrijeme kako bi provela u praksu izmjene pomicanja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunjsko Predsjedništvo Vijećem EU-a, javila je njemačka medijska grupa Funke, kako prenosi Hina.

Europski zakonodavci izglasali su u ožujku početak promjena za 2021. godine.

Tada zemlje članice trebaju odlučiti hoće li izabrati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Države članice ostaju nesuglasne oko šireg pitanja, a njihovo je odobrenje potrebno kako bi promjena stupila na snagu.

'Vremenski otoci'

O temi će se raspravljati u idući četvrtak, na sastanku europskim ministara prometa, iako se tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunjska je upozorila kako je potreban usuglašeni pristup problemu kako bi se spriječila "šarolikost vremenskih zona" te osiguralo pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta.

Zasad je tek nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunjskog Predsjedništva.

Peter Almaier, njemački ministar gospodarstva, koji se bavi problemom u Njemačkoj, napisao je u pismu susjednim državama kako želi izbjeći "vremenske otoke" te dodao kako trebaju postići zajedničku poziciju "najkasnije nakon ljetne stanke", javlja agencija dpa.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sljedećem redovnom sastanku ministara prometa, zakazanom za kraj ove godine, nakon pregovora s Europskim parlamentom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.