EU traži više vremena za dogovor o Brexitu

Theresa May
Ključni britanski ministri podržali su premijerku Theresu May na sastanku kabineta posvećenom Brexitu (EPA)

Uoči summita Europske unije u srijedu u Luxembourgu posvećenog Brexitu, pregovarač EU-a Michel Barnier izjavio je kako želi više vremena kako bi u tjednima koji dolaze s Londonom dogovorio sveobuhvatni sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije.

“U proteklim tjednima i zadnjih dana puno smo radili kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum u cilju urednog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva. To još nismo postigli”, rekao je on prije sastanka 27 europskih ministara za europske poslove, bez britanskog, posvećenog pripremama za summit EU-a u srijedu u Bruxellesu.

“Ostalo je više otvorenih pitanja, uključujući ono Irske. Potrebno je više vremena da se postigne taj sveobuhvatni sporazum (…) Uzet ćemo si to vrijeme mirno, ozbiljno, kako bismo postigli taj sporazum u tjednima koji dolaze”, rekao je Barnier, kako prenosi Hina.

Pregovori zapali u slijepu ulicu

Barnier je najavio da će izvijestiti europske kolege o stanju pregovora s Londonom i objasniti zašto su pregovori o Brexitu u nedjelju, u posljednji trenutak, zapali u slijepu ulicu.

Pregovori i dalje zapinju na pitanju granice između Irske i Sjeverne Irske, integralnog dijela Ujedinjenog Kraljevstva.

Europski čelnici saslušat će u srijedu navečer objašnjenja britanske premijerke Therese May i potom na radnoj večeri odlučiti kakvo će stajalište zauzeti.

Tada će se znati hoće li u studenom biti organiziran novi izvanredni summit.

“Sve je na stolu. Zatražit ćemo od Therese May da razmotri ponudu 27-orice. Možemo imati meki ili tvrdi Brexit”, upozorila je francuska ministrica Nathalie Loiseau prije sastanka s Barnierom.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je ranije u utorak kako će ovog tjedna upitati britansku premijerku Theresu May o novim idejama o tome kako prebroditi zastoj u pregovorima oko Brexita, dodavši kako je sve manje optimističan u vezi pronalaska brzog rješenja.

Tusk je rekao novinarima kako su mu očekivanja oko summita u srijedu smanjena te kako mu se čini da je u ovom trenutku sporazum o Brexitu dalje nego ikad prije.

“Nažalost, izvješće o stanju pregovora koje sam danas dobio od [glavnog europskog pregovarača] Michela Barniera, kao i jučerašnja debata u donjem domu britanskog parlamenta, ne daju mi povod za optimizam prije sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća o Brexitu”, izjavio je Tusk, koji će predsjedati EU summitom u Bruxellesu.

Pomak u pregovorima traži više od dobre volje.

Tusk od May traži konkretne prijedloge

“Sutra ću pitati britansku premijerku Theresu May ima li konkretne prijedloge oko rješavanja zastoja. Jedino takvi prijedlozi mogu pokazati je li pomak moguć”, najavio je Tusk.

Čelnici bi se, kako kaže, trebali pripremiti za Brexit bez sporazuma.

“Scenarij bez sporazuma sve je izgledniji, no to ne znači da nam je to politički prioritet”.

Ključni britanski ministri podržali su u utorak premijerku Theresu May na sastanku kabineta posvećenom Brexitu i nema naznaka da bi itko mogao napustiti Vladu, rekao je premijerkin glasnogovornik nakon sastanka.

Uoči ključnog summita EU-a u srijedu, May je ministrima kazala da u pregovorima o razdruživanju s Bruxellesom predstoje izazovni trenuci, ali i da je uvjerena da bi se, bude li vlada jedinstvena, mogao postići dogovor.

Osmero euroskeptičnih članova kabineta navodno su kasno u ponedjeljak imali neformalne razgovore, nakon što su se pojavile glasine da bi neki od njih mogli podnijeti ostavku jer se protive Mayinim planovima za Brexit.

Euroskeptični članovi Konzervativne stranke željeli su da pobunjeni ministri uvjere premijerku da odustane od svojeg plana za Brexit nazvanog ‘Chequers’, po nazivu njezine ljetne rezidencije gdje je usvojen.

Britanski ministri podržali premijerku May

Međutim, glasnogovornik premijerke kazao je da su ministri poduprli Theresu May, a i jedna je ministrica jasno kazala da neće biti ostavki.

Glasnogovornik je nakon sastanka kabineta također rekao da May smatra kako je bolje da se uopće ne postigne sporazum, nego da on bude loš, ali je isto tako naznačio da se London i Bruxelles približavaju u stajalištima oko brexita.

May je u ponedjeljak u britanskom parlamentu izrazila uvjerenost da je sporazum s EU-om moguće postići i kazala da su pregovori u “završnoj fazi”, ali su zastali zbog neslaganja oko toga  kako sačuvati otvorenom granicu u Irskoj.

Dužnosnici u Bruxellesu i Berlinu ne očekuju da će se na summitu postići ključan napredak.

Izvor: Agencije