EU traži tačno prebrojavanje glasova u Bjelorusiji, osuđuje represiju

Von der Leyen: Uznemiravanje i nasilna represija mirnih demonstranata nemaju mjesta u Evropi (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen osudila je tekuću represiju u Bjelorusiji i zatražila “tačno” prebrojavanje glasova sa predsjedničkih izbora, nakon objave vlasti o ubedljivoj pobedi dosadašnjeg predsjednika Aleksandra Lukašenka.

“Uznemiravanje i nasilna represija mirnih demonstranata nemaju mjesta u Evropi. Pozivam vlasti u Bjelorusiji da paze da glasovi sa jučerašnjih izbora budu sa tačnošću prebrojani i objavljeni”, napisala je von der Leyen na Twitteru.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je osudio “nesrazmjerno i neprihvatljivo državno nasilje prema mirnim demonstrantima” i upozorio vlasti u Bjelorusiji, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Nastavićemo pažljivo da pratimo razvoj situacije da bi procijenili kako EU može najbolje da usmjeri svoj odgovor i svoje odnose sa Bjelorusijom”, upozorio je on.

Antivladini protesti

Bjeloruska policija brutalno je noćas rastjerala demonstrante koji su izašli na ulice da iskažu nezadovoljstvo dugogodišnjom autoritarnom vladavinom predsjednika Lukašenka i “falsifikovanjem rezultata izbora”.

Bjeloruske vlasti objavile su danas uvjerljivu pobjedu autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka na jučerašnjim predsjedničkim izborima, nakon noći obilježene nasilnim gušenjem antivladinih demonstracija.

Kandidatkinja bjeloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja odbacila je zvanične rezultate predsjedničkih izbora i zatražila da Lukašenko, koji je prema vlastima ubjedljiv pobjednik, napusti vodstvo zemlje.

Predsjednik Evropske komisije Charles Michel rekao je da nasilje protiv demonstranata nije odgovor. 

Pitanje Bjelorusije

Poljski premijer Mateusz Morawiecki zatražio je organizovanje evropskog samita.

Charles Michel predvidio je sazivanje vanrednog samita 24. i 25. septembra posvećenog međunarodnim odnosima.

Pitanje Bjelorusije treba da bude tema na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a krajem augusta u Berlinu, rekao je jedan evropski zvaničnik za agenciju France press. Na tom sastanku također će se razmatrati odnosi sa Kinom i Turskom i treba da se pripreme odluke koje će biti donesene na samitu.

Grupa liberalnog centra Obnovi Evropu u Evropskom parlamentu zatražila je uvođenje sankcija protiv vlasti u Bjelorusiji. 

Zemlja je i dalje pod embargom za prodaju oružja i opreme koja može da se koristi za represiju, a četiri osobe i dalje imaju zabranu boravka u Uniji i njihova imovina je zamrznuta.

Evropski izvori upozorili su, međutim, da usvajanje novih sankcija traži jednoglasnost i tu će biti odlučujući stav mađarskog premijera Viktora Orbana. Orban se zalagao za ukidanje posljednjih evropskih sankcija koje su još na snazi protiv Bjelorusije.

Izvor: Agencije