EU traži reforme u BiH do jula

Daniellson (desno): EU želi vidjeti napredak BiH, naredni koraci su u rukama bh. vlasti (Fena)

Zvaničnici Evropske unije, sastali su se u Sarajevu sa predstavnicima 14 političkih stranaka, te ih pozvali da u okviru institucija provedu reforme, kako bi već do jula bosanskohercegovačka aplikacija za članstvo u Uniji dobila pozitivan odgovor.

Prije svega, riječ je o ispunjenju ciljeva iz reformske agende, prilagođavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te postizanju dogovora o mehanizmu koordinacije.

Još u februaru prošle godine, čelnici 14 stranaka potpisali su zajedničku izjavu kojom su se obavezali na provođenje reformi.

“Evropska unija želi vidjeti Bosnu i Hercegovinu kako napreduje na putu ka EU, ali naredni koraci su u rukama bosanskohercegovačkih vlasti“, kazao je generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson.

Poruka Danielssona političkim strankama, njihovim liderima i svim institucijama koje oni predstavljaju je da djeluju odmah, inače mogu izgubiti pruženu priliku, što, dodao je, može prouzrokovati zastoj procesa evropskih integracija, prenosi Fena.

Proces EU integracija zahtijeva objavu rezultata popisa stanovništva, funkcionalan mehanizam koordinacije te prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Prilika za BiH

„Svaki dan bez dogovora o procedurama koordinacije je izgubljen dan na putu ka članstvu u EU“, rekao je Danielsson. Naglasio je da se od BiH očekuje da postigne dogovor s EU o prilagodbi SSP-a, u skladu s metodologijom tradicionalne trgovine EU, te da je prilagodba SSP-a u uzajamnom interesu i BiH i EU.

„Ovdje smo da podržimo vašu ekonomiju, a ne da je podrivamo. EU ne traži nikakve koncesije, tako da neće biti preplavljivanja bh. tržišta proizvodima iz EU. EU je glavni trgovinski partner BiH, sa 72 posto izvoza BiH koji ide u EU. Prilagodbu SSP-a ne treba miješati sa trgovinskom liberalizacijom. Otvaranje tržišta očekuje se samo do mjere koja je već postojala prije 1. jula 2013. godine“, kazao je Daniellson.

Thomas Mayr-Harting, izvršni direktor za Evropu i centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove, prenio je poruku Visoke predstavnice EU za vanjske poslove Federice Mogherini i evropskog komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju Johannesa Hahna, političkom vodstvu BiH.

“Kada preuzmete opredjeljenje da provodite reforme, onda će EU uzvratiti, pod uslovom da postoji napredak na evropskom putu. Ukoliko reforme budu ostvarene, onda će aplikacija BiH za članstvo u EU biti dalje tretirana i stavljena u proceduru“, kazao je Mayr-Harting.

Ocijenio je da je dosta toga do sada već urađeno te da je ostvaren napredak. Međutim, istakao je da su smislena provedba Reformske agende, kompletiranje adaptacije SSP-a i funkcionalan mehanizam koordinacije potrebni, ne samo da bi BiH jednog dana postala dio EU, već i da bi mogla odgovoriti na pitanja koja će dostaviti Evropska komisija u fazi izrade mišljenja, ako do toga dođe. Podvukao je da je priliku koja se sada pruža BiH potrebno iskoristiti već u narednim sedmicama.

„Ukoliko se to ne desi u ovom kratkom vremenskom periodu, onda će BiH ući u predizborni ciklus i bit će jako teško ostvariti rezultate“, rekao je Mayr-Harting.

Izvor: Al Jazeera i agencije