EU traži prijedlog za Brexit do kraja mjeseca, London odbija

Svaki prijedlog Velike Britanije treba podnijeti veoma skoro, ako se o njemu želi razgovarati, poručuje EU (Reuters)

Finsko predsjedništvo Europskom unijom zatražilo je od Ujedinjenog Kraljevstva da do kraja rujna pošalje pisani prijedlog dogovora o Brexitu kako bi se spriječio izlazak bez dogovora, ali je London odmah odbio taj ultimatum, javlja Hina pozivajući se na AFP.

“Službena pisana rješenja predat ćemo kada budemo spremni, a ne u neprirodnom roku”, reagirao je glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona pred novinarima.

Nešto ranije, finski premijer Antti Rinne, čija zemlja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom, upozorio je da London do kraja rujna treba poslati pisani prijedlog dogovora.

“Po mišljenju premijera Rinnea (…) Ujedinjeno Kraljevstvo treba do kraja mjeseca poslati pisani prijedlog”, piše u elektroničkoj poruci koju je AFP-u poslao glasnogovornik premijerova ureda.

Pozvali London da se ‘ne pretvara da pregovara’

Čelnici EU-a su u srijedu pozvali London da se “ne pretvara da pregovara” kako bi spriječio grubi razlaz s EU-om, upozorivši britanske euroskeptike da će svojim građanima morati položiti račun.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ukazao je na “opasnost od ‘no deala’ koja je i dalje stvarna”, na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

“Možemo imati dogovor”, rekao je Juncker u razgovoru za britansku mrežu Sky News.

Spremiti se i za Brexit bez dogovora

Finski premijer Rinne je u srijedu, u prigodi diplomatskog posjeta Parizu rekao da se “svaki prijedlog” Ujedinjenog Kraljevstva treba “podnijeti veoma skoro, ako se o njemu želi razgovarati”.

“No moramo se pripremiti i na Brexit bez dogovora”, dodao je nakon razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

Dvadesetosmorica se sastaju 17. i 18. listopada u Bruxellesu, nekoliko dana prije 31. listopada, kada bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebalo istupiti iz EU-a.

Izvor: Agencije