EU traži da se Mađarska izvini zbog poruka sa zatvorenog sastanka

Zoltan Kovacs je objavio niz poruka, nazvavši raspravu 'farsom' i 'lovom na vještice' (EPA)

Finsko predsjedništvo Vijeća Evropske unije zatražilo je od Mađarske izvinjenje i objašnjenje u pisanom obliku nakon što je glasnogovornik Vlade Zoltan Kovacs objavio nekoliko poruka na Twitteru sa rasprave na Vijeću za opće poslove koja je bila zatvorena za javnost.

Finska ministrica za evropske poslove Tytti Tuppurainen izjavila je da je protivno pravilima Vijeća dijeliti informacije sa zatvorenog sastanka, prenosi Hina.

Vijeće za opće poslove u utorak je vodilo raspravu o vladavini prava u Mađarskoj, u okviru postupka predviđenog Članom 7., koji teoretski može dovesti do oduzimanja prava glasa zemlji članici ako ustrajno krši načela i vrijednosti EU-a.

Varga: Ovo je farsa i lov na vještice

Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga odgovarala je na pitanja ministara iz drugih zemalja članica, koji su izražavali zabrinutost zbog stanja demokratije i vladavine prava u Mađarskoj.

Za to vrijeme je Kovacs objavio niz poruka na Twitteru, nazvavši raspravu “farsom” i “lovom na vještice”.

“Oni koji su postavljali pitanja nisu pokazali interes za činjenice, jer ovdje nije riječ o činjenicama i postupku utemeljenom na pravilima. Ovo je politika kampanja protiv mađarske Vlade, koja stoji na putu [George] Sorosevoj agendi, a njegovi liberalni saveznici su odlučni promicati tu agendu”, napisao je nešto kasnije na svom blogu Kovacs.

Tytti Tuppurainen njegove twitove je nazvala skandaloznim i istaknula da “antisemitizmu nema mjesta u EU”.

Postupak mađarskog glasnogovornika osudio je i evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders.

“To je prava kampanja protiv Evropske komisije i država članica usred postupka prema Članu 7.”, rekao je Reynders.

Judit Varga je pozvala da se “okonča lov na vještice”.

I u Poljskoj problemi s vladavinom prava

“Mađarska je uvijek poštovala vladavinu prava i mi smo dali jasne odgovore na sva pitanja”, rekla je mađarska ministrica, koja je odgovarala na pitanja o nezevisnosti pravosuđa, slobodi medija i akademskim slobodama.

Vijeće za opće poslove raspravljalo je i o stanju u Poljskoj, protiv koje je, također, pokrenut postupak u okviru Člana 7.

Reynders je rekao da se situacija pogoršala kada je riječ o vladavini prava u obje zemlje, Mađarskoj i Poljskoj.

Prethodna EK-a je u svom prijedlogu sedmogodišnjeg budžeta EU-a predložila da se povlačenje sredstava iz evropskih fondova poveže s pitanjem vladavine prava, a to je podržala i nova predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Izvor: Agencije