EU: Tihić je bio jedan od ključnih lidera

Tihić je preminuo nakon duge i teške bolesti (EPA)

Dženaza predsjedniku Stranke demokratske akcije (SDA) i nekadašnjem predsjedavajućem Predsjedništva BiH Sulejmanu Tihiću, koji je preminuo sinoć u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, bit će klanjana u subotu u Sarajevu i Bosanskom Šamcu, potvrdio je generalni sekretar SDA Amir Zukić.

„Komemoracija Sulejmanu Tihiću bit će održana sutra u 11 sati u sali Parlamenta BiH, a nakon nje će na Trgu BiH u Sarajevu biti klanjana dženaza. Također, dženaza Sulejmanu Tihiću će biti klanjana i nakon ikindije namaza (poslije 16 sati) u Bosanskom Šamcu, gdje će biti ukopan u haremu džamije“, rekao je Zukić za bh. medije.

Komemoracija u povodu Tihićeve smrti Sulejmana Tihića bit će održana danas i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, priopćeno je iz kabineta potpredsjednika tog tijela Ramiza Salkića.

Tihić je preminuo nakon duge i teške bolesti.

Proteklih mjeseci je bio smješten na Klinici za anesteziju i reanimaciju Kliničkog centra u Sarajevu.

Već mjesecima je zbog teške bolesti i operacija bio odsutan iz političkog života, a u posljednje vrijeme oporavljao se u svojoj kući u Bosanskom Šamcu.

Operiran je u Njemačkoj u listopadu prošle godine nakon čega su liječnici izrazili zadovoljstvo njegovim postoperativnim oporavkom.

Međutim, njegovo zdravstveno stanje se kasnije pogoršalo zbog čega je i bio odsutan iz javnosti.

Sulejman Tihić bio je dugogodišnji predsjednik Stranke demokratske akcije, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te u četverogodišnjem mandatu od 2002. godine i bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Saučešća Sorensena i Lajčaka

„Duboko sam ožalošćen bolnom viješću o smrti Sulejmana Tihića. Moje misli su s njegovom obitelji. U ovom trenutku, u svoje osobno ime i u ime Europske unije, pridružujem se mnogima širom Bosne i Hercegovine koji su izrazili sućut“, izjavio je šef Delegacije Evropske unije u BiH Peter Sorensen.

Po njegovim riječima, Sulejman Tihić ostavlja iza sebe ogroman doprinos u političkom i društvenom životu Bosne i Hercegovine.

„Živio je u teškim i povijesnim vremenima u ovoj zemlji, kao jedan od njenih ključnih lidera. Cijenio sam njegovu mudrost, stavove i neumornu spremnost na rad za opće dobro. Prema njemu sam imao samo najviše poštovanje i uvažavanje, kako profesionalno, tako i osobno“, navodi Sorensen.

„Njegova smirenost, otvorenost i sposobnost da gleda u budućnost istinski su bili za svaki primjer. Nebrojeno puta sam ga osobno gledao kako neumoljivo radi i ide i korak dalje na postizanju dogovora. Veoma će nam nedostajati“, zaključio je Sorensen.

Miroslav Lajčak, nekadašnji visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, povodom smrti Sulejmana Tihića, napisao je na svom Twitter profilu da je „Tihić bio političar velikog srca“.

„Umro je predsjednik SDA Sulejman Tihić, čovjek velikog uticaja i još većeg srca. Neka mu uvek gori svijeća crvenih plamenova“, napisao je Lajčak.

Izvor: Al Jazeera i agencije