EU: Tarife na američku robu vrijednu 20 milijardi dolara

WTO je nedavno potvrdio da američke subvencije proizvođaču aviona Boeing i dalje nanose znatnu štetu evropskom Airbusu (EPA)

Evropska komisija je objavila popis proizvoda iz Sjedinjenih Američkih Država na koje bi Evropska unija, kao odgovor na američke subvencije Boeingu mogla uvesti carine, a čija je vrijednost 20 milijardi dolara.

Svjetska trgovinska organizacija (WTO) nedavno je potvrdila da američke subvencije proizvođaču aviona Boeing i dalje nanose znatnu štetu evropskom Airbusu.

“Evropske kompanije moraju se moći takmičiti pod jednakim i poštenim uvjetima. U tom smilsu važna je nedavna odluka WTO-a o američkim subvencijama Boeingu”, izjavila je komesarka za trgovinu Cecilia Malmstroem.

Ona ističe da EU ne želi pristup “oko za oko, zub za zub”, da između partnera kao što su SAD i EU mora prevladati dijalog u rješavanju ovakvih pitanja te da EU mora imati spremne protivmjere u slučaju da nema drugog rješenja. 

“Evropska unija ostaje otvorena za razgovore sa SAD-om pod uvjetom da se oni ničim ne uvjetuju i s ciljem postizanja poštenog rezultata”, kaže Malmstroem.

Širok raspon proizvoda

Stoga je Komisija, kako bi imala spremne protivmjere, pokrenula javnu raspravu o preliminarnom popisu proizvoda iz SAD-a na koje bi se uvele carine, ako dođe do eskalacija trgovinskog rata.

Popis uključuje široki raspon proizvoda od aviona, hemijskih i poljoprivrednih proizvoda, uključujući sve od smrznute ribe do limuna i kečapa. Vrijednost američkog izvoza tih proizvoda 2012. iznosio je 20 milijardi dolara, što je ekvivalent štete koju trpi Airbus zbog američkih subvencija Boeingu, ističe Komisija.

Komisija dodaje kako očekuje od arbitra kojeg je imenovao WTO da odredi odgovarajući nivo vrijednosti protivmjera. Stoga će konačna lista proizvoda biti sastavljena na temelju danas objavljenog preliminarnog popisa i u skladu s odlukom arbitra WTO-a.

Izvor: Agencije