EU suspendirala pomoć Afganistanu

Pravosudni sistem u Afganistanu poznat je kao korumpiran i neefikasan (EPA)

Evropska unija (EU) saopćila je da je suspendirala pomoć Afganistanu u iznosu od 25 miliona američkih dolara, upozorivši na to da će pomoć toj zemlji sve više biti uvjetovana provođenjem dogovorenih reformi.

Isplata paketa pomoći usmjerenog ka reformi pravosudnog sistema odgođena je zbog manjka napretka po tom pitanju, kazao je ambasador EU-a u Afganistanu Vygaudas Usackas.

Usackas se obratio novinarima tokom potpisivanja sporazuma o finansiranju lokalne uprave i “pravde za sve” u vrijednosti od 76 miliona dolara.

“Iako je Evropska unija duboko posvećena podržavanju Afganistana, mora naglasiti da će, u duhu tokijskog sporazuma, ta podrška sve više biti uvjetovana provođenjem dogovorenih reformi od strane afganistanske Vlade”, rekao je Usackas.

Predstavnici donatorskih zemalja koji su se sastali u Tokiju u julu obećali su da će tokom 2015. godine Afganistanu dati 16 milijardi dolara kako bi spriječili nemire u zemlji nakon što strane trupe napuste Afganistan 2014.

Borba protiv korupcije

Istovremeno, Vlada u Kabulu pozvana je da provede antikorupcijske reforme.

Evropska unija i njene države članice u posljednjoj deceniji Afganistanu su donirale 1,5 milijardi dolara godišnje i bile su posvećene održavanju barem tog nivoa pomoći nakon povlačenja trupa NATO-a, rekao je Usackas.

“Efikasna administracija, nekorumpirani državni službenici i pravda za svakog Afganistanca su osnova za to da jedna država bude poštovana”, rekao je on.

“To je razlog što je Evropska unija uključena u te specifične sektore.”

Afganistanski pravosudni sistem poznat je kao korumpiran i neefikasan.

Afganistanski državni budžet zasnovan je na međunarodnoj pomoći, a u toj zemlji vlada strah da će nestati novca kada se trupe NATO-a povuku.

Kako je najavio Usackas, treća runda pregovora Evropske unije i afganistanske Vlade o saradnji i reformama tokom sljedeće decenije bit će održana u Briselu kasnije ove sedmice.

Izvor: Agencije