EU: Subvencije od 3,2 milijarde eura za razvoj baterija

Evropska unija i njene članice žele ograničiti dominaciju Kine u sferi proizvodnje električnih baterija (EPA)

Evropska unija odobrila je plan sedam država članica da subvencioniraju razvoj industrije električnih baterija sa 3,2 milijarde eura, u nastojanju da ograniče dominaciju Kine u toj sferi.

Zvanični Brisel je saopćio kako će plan o subvencijama, koji će finansirati Belgija, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Poljska i Švedska, podržati istraživanje i inovacije u ovom ključnom sektoru u kojem Evropa zaostaje za azijskim konkurentima i gdje se u velikoj mjeri oslanja na uvoz.

Prema EU, ovo finansiranje država članica trebalo bi potaknuti mobiliziranje dodatnih pet milijardi eura privatnih investicija, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Proizvodnja baterija u Evropi je od strateškog interesa za našu ekonomiju i društvo, zbog svog potencijala u smislu čiste mobilnosti i energije, otvaranja novih radnih mjesta, održivosti i konkurentnosti”, izjavila je Margrethe Vestager, evropska komesarka za politiku konkurencije.

“Odobrena pomoć će osigurati da ovaj važan projekat može krenuti bez neopravdanog narušavanja konkurencije.”

Fabrike u Francuskoj i Njemačkoj

Evropska komisija je saopćila kako će državni novac biti usmjeren ka 17 različitih kompanija, koje pokrivaju cijeli proizvodni lanac, od vađenja minerala do proizvodnje i reciklaže baterija.

Nova predsjednica EK-a Ursula Von der Leyen je borbu protiv klimatskih promjena postavila kao jedan od svojih prioriteta, a razvoj baterija za električna vozila uklapa se u njen plan za smanjenje emisije ugljika u EU za najmanje 50 posto do 2030. godine, u odnosu na nivoe iz 1990-ih.

“Razvoj evropske industrije baterija doprinijet će ostvarenju cilja EU-a da do 2050. godine postane prvi ugljično neutralan kontinent”, navodi se u saopćenju francuskog Ministarstva ekonomije.

Francuska je najavila kako će, u partnerstvu s Njemačkom, finansirati rad na istraživanju i razvoju litij-jonskih baterija automobilske grupe Peugeot-Citroen i kompanije Saft koja proizvodi baterije, pri čemu biti izgrađene dvije fabrike u obje države.

Izvor: Agencije