EU ‘spušta rampu’ za visokorizične dobavljače 5G opreme

Huawei
Washington optužuje Huawei da špijunira za kinesku vladu, što ta kompanija demantira (EPA)

Članice Europske unije mogu ograničiti ili isključiti visokorizične dobavljače 5G opreme iz glavnih dijelova svojih telekomunikacijskih mreža, pokazuju nove smjernice EU-a, koje će, prema ocjeni Reutersa, zadati potencijalni udarac kineskoj kompaniji Huawei Technologies.

Neobvezujuće preporuke iznesene u dokumentu EU-a, u koji je imala uvid britanska agencija, dio su paketa mjera za rješavanje rizika po kibernetičku sigurnost na nacionalnim razinama i na razini EU-a, posebno zbog zabrinutosti vezane za Huawei, iako se u smjernicama ne identificira bilo koja zemlja ili kompanija.

U dokumentu sa smjernicama, koji su utvrdile države članice EU-a, upozorava se na rizik od miješanja neke treće zemlje u dobavljački lanac za 5G, kao i na rizik od ovisnosti o samo jednom dobavljaču, kako bi se opravdalo zauzimanje tako tvrde linije.

Ograničenja, kontrole, revizija…

Zemlje EU-a trebaju procijeniti profil dobavljača s aspekta rizika na nacionalnoj razini ili na razini EU-a i uvesti ograničenja za visokorizične opskrbljivače, uključujući i nužna isključenja kako bi se efikasno smanjili rizici po ključnu imovinu, navodi se u dokumentu, prenosi Tanjug.

U smjernicama se, također, savjetuju zemlje EU-a da uspostave zakonski ili regulatorni okvir za kontrolu angažiranja “outsourcing” dobavljača i njihovog pristupa ključnim osjetljivim dijelovima telekomunikacijske infrastrukture.

Vlade država EU-a također bi trebale obavljati reviziju telekom operatera da od njih traže da dostave detaljne podatke o nabavci 5G opreme i da opišu kako provode osnovne tehničke mjere za sigurnost mreže, piše u dokumentu.

Očekuje se da će šefica EU-a za digitalnu ekonomiju Margrethe Vestager 29. siječnja objaviti koji će idući koraci biti poduzeti na ovom planu.

Pritisak SAD-a na evropske zemlje

Europski blok smatra 5G mrežu ključnom za ekonomski rast.

Iako se u smjernicama ne spominje nijedna pojedinačna kompanija ili zemlja, one su načinjene nakon što se europske zemlje suočavaju s pritiskom Sjedinjenih Američkih Država da zabrane opremu Huaweija zbog navodne zabrinutosti da bi je Kina mogla koristiti za špijunažu.

Huawei, koji konkurira na ovom polju finskoj Nokiji i švedskom Ericssonu, kategorično je negirao da bi se oprema mogla koristiti za špijuniranje.

Huawei je dobio podršku europskih telekomunikacijskih kompanija, među kojima su Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica, koje su sve Huaweijevi klijenti.

Izvor: Agencije