Oglasi

EU 'spušta rampu' za visokorizične dobavljače 5G opreme

Preporuke u dokumentu Evropske unije dio su paketa mjera za rješavanje rizika po cyber sigurnost u članicama, ali i na nivou Evropske unije.
HuaweiIako se ne spominje nijedna kompanija ili zemlja, smjernice su načinjene nakon američkog pritiska SAD-a zbog HuaweijaEPA - Arhiva

Članice Europske unije mogu ograničiti ili isključiti visokorizične dobavljače 5G opreme iz glavnih dijelova svojih telekomunikacijskih mreža, pokazuju nove smjernice EU-a, koje će, prema ocjeni Reutersa, zadati potencijalni udarac kineskoj kompaniji Huawei Technologies.

Neobvezujuće preporuke iznesene u dokumentu EU-a, u koji je imala uvid britanska agencija, dio su paketa mjera za rješavanje rizika po kibernetičku sigurnost na nacionalnim razinama i na razini EU-a, posebno zbog zabrinutosti vezane za Huawei, iako se u smjernicama ne identificira bilo koja zemlja ili kompanija.

U dokumentu sa smjernicama, koji su utvrdile države članice EU-a, upozorava se na rizik od miješanja neke treće zemlje u dobavljački lanac za 5G, kao i na rizik od ovisnosti o samo jednom dobavljaču, kako bi se opravdalo zauzimanje tako tvrde linije.

Ograničenja, kontrole, revizija...

Zemlje EU-a trebaju procijeniti profil dobavljača s aspekta rizika na nacionalnoj razini ili na razini EU-a i uvesti ograničenja za visokorizične opskrbljivače, uključujući i nužna isključenja kako bi se efikasno smanjili rizici po ključnu imovinu, navodi se u dokumentu, prenosi Tanjug.

U smjernicama se, također, savjetuju zemlje EU-a da uspostave zakonski ili regulatorni okvir za kontrolu angažiranja "outsourcing" dobavljača i njihovog pristupa ključnim osjetljivim dijelovima telekomunikacijske infrastrukture.

Vlade država EU-a također bi trebale obavljati reviziju telekom operatera da od njih traže da dostave detaljne podatke o nabavci 5G opreme i da opišu kako provode osnovne tehničke mjere za sigurnost mreže, piše u dokumentu.

Očekuje se da će šefica EU-a za digitalnu ekonomiju Margrethe Vestager 29. siječnja objaviti koji će idući koraci biti poduzeti na ovom planu.

Pritisak SAD-a na evropske zemlje

Europski blok smatra 5G mrežu ključnom za ekonomski rast.

Iako se u smjernicama ne spominje nijedna pojedinačna kompanija ili zemlja, one su načinjene nakon što se europske zemlje suočavaju s pritiskom Sjedinjenih Američkih Država da zabrane opremu Huaweija zbog navodne zabrinutosti da bi je Kina mogla koristiti za špijunažu.

Huawei, koji konkurira na ovom polju finskoj Nokiji i švedskom Ericssonu, kategorično je negirao da bi se oprema mogla koristiti za špijuniranje.

Huawei je dobio podršku europskih telekomunikacijskih kompanija, među kojima su Deutsche Telekom, Vodafone i Telefonica, koje su sve Huaweijevi klijenti.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.