EU spremna uzvratiti ako SAD uvede tarife na vozila

Automobili
Donald Trump je poručio da SAD razmatra tarife, sugerirajući da će odluka ovisiti o tome hoće li dvije strane postići trgovinski sporazum (EPA)

Dužnosnica Europske unije izjavila je da postoji “puna podrška” država članica da EU uzvrati ukoliko američki predsjednik Donald Trump uvede tarife za europske automobile i autodijelove.

Europska povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstrom rekla je da su europski ministri trgovine raspravljali o trgovinskim odnosima bloka s Washingtonom tijekom neformalnog sastanka u petak u Bukureštu.

Kazala je da postoje brige u vezi “izvjesnih apekata trgovinske politike koju provodi aktualna američka administracija”, prenosi Fena.

“Puna je podrška da se to učini”, kazala je europska povjerenica, prenosi AP.

Trump: Ili sporazum, ili carine

Trump je u srijedu poručio da SAD razmatra tarife na uvozna vozila iz Europe, sugerirajući da će konačna odluka ovisiti o tome hoće li dvije strane postići trgovinski sporazum u idućim mjesecima.

Carine su nešto što američka administracija razmatra, rekao je on novinarima u Bijeloj kući.

“Pokušavamo dogovoriti sporazum”, kazao je pa dodao da su “oni [EU] jako tvrdi”.

“Ako ne dogovorimo sporazum, primijenit ćemo carine”, rekao je Trump, prenijele su agencije.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je ovaj tjedan da je američki predsjednik, poznat po čvrstom protekcionističkom pristupu u trgovini, obećao da za sada neće nametati dodatne carine na uvoz europskih vozila.

‘Dogovoriti pošteni sporazum’

No, tajno izvješće iz Ministarstva trgovine, koje je Trumpu poslano tijekom vikenda, otvara predsjedniku prostor da prijeti carinama do 25 posto na uvezene automobile i autodijelove tako što se uvoz opisuje kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Trump je u srijedu umanjio važnost izvješća, kazavši da je riječ o studiji.

Rekao je da su ga pozorno proučili, no u konačnici presudit će “možemo li dogovoriti pošteni sporazum s EU-om”.

Izvor: Agencije