Evropska unija spremna za Brexit bez dogovora

Boris Johnson
Izvor iz Vlade Borisa Johnsona ocijenio je da prijava predstavlja 'politički motiviran napad' uoči godišnje konferencije Konzervativne stranke (EPA)

Evropska komisija je poručila u ponedjeljak da je Evropska unija spremna za Brexit bez dogovora, ističući da bi u slučaju takvog scenarija Velika Britanija pretrpjela najveću štetu.

Glasnogovornica EK-a Natasha Bertaud je na redovnoj konferenciji za novinare u Briselu rekla da izlazak Velike Britanije bez dogovora nikada nije bio poželjan scenario za EU.

“To bi očigledno izazvalo značajne poremećaje i za građane i za biznis, ali i ozbiljne negativne ekonomske posljedice”, naglasila je ona, prenosi Reuters.

Dodala je da bi to proporcionalno mnogo više pogodilo Veliku Britaniju nego 27 zemalja članica Unije.

Johnson: Bit ćemo spremni

Citirala je izjavu predsjednika EK-a Jeana-Claudea Junckera da će, ukoliko dođe do Brexita bez dogovora, “Britanci, nažalost, biti najveći gubitnici”.

Britanski premijer Boris Johnson pozvao je ranije u ponedjeljak Francusku i Njemačku da promijene stavove o Brexitu i pristanu na pregovore o novom sporazumu o razdruživanju, ponovivši da je u protivnom spreman izaći iz EU-a bez dogovora.

“Bit ćemo spremni izići 31. oktobra – s dogovorom ili bez njega”, rekao je on novinarima u Truru, na jugozapadu Engleske.

“Naši prijatelji i partneri sa druge strane Kanala [La Manche] malo oklijevaju promijeniti stavove – to je u redu – uvjeren sam da hoće”, dodao je.

Sastanci s Merkel i Macronom

“Nadam se da će shvatiti da treba pristati na kompromis”, kazao je Johnson, odgovarajući na pitanje u vezi predstojećih sastanaka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom ove sedmice.

Britanski premijer će se sastati s Merkel u srijedu u Berlinu, a s Macronom u četvrtak u Parizu.

Evropska unija ranije je odbila provesti bilo kakve promjene, što stvara povećane bojazni u vezi s Brexitom bez dogovora s potencijalno teškim ekonomskim i drugim posljedicama.

Izvor: Agencije