EU, Rusija i Japan pozdravljaju dogovor iz Singapura

Sporazum kojim se predviđa potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka predstavlja značaj korak, smatraju velike sile (EPA)

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini smatra da je susret čelnika Sjedinjenih Američkih Država i Sjeverne Koreje, Donalda Trumpa i Kim Jong-una, potvrdio snažno uvjerenje Europske unije da je diplomacija jedini put prema trajnom miru na Korejskom poluotoku.

“Diplomatski put je često pun izazova, ali se uvijek isplati”, poručila je Mogherini.

Po njezinom mišljenju, sastanak u Singapuru bio je “presudan i nephodan korak” kako bi se nastavilo putem pozitivnog razvoja događaja postignutog dosad u okviru međukorejskih odnosa i na samom poluotoku. Na tome se Mogherini zahvalila predsjedniku Južne Koreje Moon Jae-inu.

“Krajni cilj, koji dijele cijela međunarodna zajednica i koji je podržalo i Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, jeste potpuna, verificirana i nepovratna denuklearizacija Korejskog poluotoka. Zajednička izjava potpisana danas daje na jasan signal da je taj cilj ostvariv”, poručila je Mogherini.

Potvrdila je da EU ostaje spremna “olakšati i podržati” nastavak pregovora kao i druge korake u cilju izgradnje povjerenja i osiguranja dugotrajnog mira i blagostanja na Korejskom poluotoku oslobođenom od nuklearnog oružja.

Pozitivna reakcija Lavrova

Prethodno su Rusija, Francuska i Japan pozitivnim riječima ocijenili zajedničku Trumpovu i Kimovu izjavu, no iz Moskve upozoravaju: “Vrag je u detaljima”, prenose agencije.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov pozdravio je sastanak Trumpa i Kima.

“Samo činjenica o sastanku dvojice lidera je pozitivna. Pratimo komentare obje strane, ali još nismo vidjeli dokument”, rekao je Lavrov, a prenosi Reuters.

“Rusija je spremna pomoći u realizaciji dogovora – spremna je surađivati na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluotoka te se nada da će rješavanje nuklearne krize deblokirati normalnu gospodarsku suradnju”, kazao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

On je, također, ocijenio kako je susret dvojice čelnika rezultirao “značajnim korakom naprijed”.

“Ne možemo ništa drugo do li pozdraviti važan korak naprijed koji je postignut. Naravno, vrag je u detaljima, i potrebno je s time se pozabaviti. No poticaj je, koliko vidimo, ostvaren”, kazao je Rjabkov u komentaru za rusku agenciju Tass.

Rusija i Kina, koje graniče sa Sjevernom Korejom, imaju relativno bliske diplomatske odnose s Pjongjangom.

Japanu važno što je spomenuto i pitanje otmica

I japanski premijer Shinzo Abe pozdravio je zajedničku izjavu kao prvi korak prema denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

“To vidimo kao korak prema sveobuhvatnom rješenju”, kazao je on u Tokiju, nakon telefonskog razgovora s Trumpom.

Japan želi da Sjeverna Koreja pristane na potpunu, provjerljivu i nepovratnu denuklearizaciju.

Kim se u zajedničkoj izjavi obvezao da će “raditi u cilju potpune denuklearizacije Korejskog poluotoka”.

Abe je, također, dodao da bi se želio zahvaliti Trumpu jer na razgovorima nije propustio spomenuti i pitanje otmica.

Radi se o japanskom zahtjevu Sjevernoj Koreji da oslobodi preostale Japance koje je prije više desetljeća otela za obuku svojih špijuna.

Francuska optužuje SAD za dvostruka mjerila

Dokument koji su na susretu u Singapuru potpisali Trump i Kim, a kojim se predviđa “potpuna denuklearizacija Korejskog poluotoka”, predstavlja “značaj korak”, ocijenila je francuska ministrica za europske poslove Nathalie Loiseau.

No, ona sumnja da je “baš sve dogovoreno u tek nekoliko sati” susreta.

“Taj susret je sam po sebi važan događaj. Još uvijek ne znamo ništa o potpisanom dokumentu. Analizirat ćemo ga kada se objavi”, istaknula je ministrica Loiseau.

Ono što očekuje je početak pregovora o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Na pitanje da povuče paralelu s iranskim nuklearnim sporazumom, iz kojeg je SAD izašao, Loiseau je optužila američku stranu za dvostruka mjerila.

“Potpisati dokument s Kimom, koji je išao do kraja u smislu razvoja nuklearnog oružja, praktički znači nagraditi nekoga tko je prkosio svim međunarodnim ugovorima”, kazala je Loiseau.

AFP podsjeća da, prema mišljenju Europske unije i Pariza, Teheran poštuje svoj sporazum.

Izvor: Agencije