Oglasi

EU: Rekordan nivo trgovinskih ograničenja u svijetu

Broj trgovinskih barijera porastao na 425 u 59 zemalja, najproblematičnije mjere u Kini i Rusiji, saopćila je Evropska komisija.
Uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, kaže Cecilia MalmstromEPA

Protekcionizam širom sveta je prošle godine dostigao rekordan nivo zbog novih barijera, koje su, uvođenjem uzajamnih tarifa, ograničile rast trgovine u Kini i SAD-u, navodi se u izveštaju Evropske komisije.

U izveštaju o trgovinskim i investicionim ograničenjima navodi se da su 23 zemlje koje nisu članice Evropske unije uvele 45 novih trgovinskih barijera u prošloj godini, čime je njihov ukupan broj dostigao rekord od 425 mera u 59 različitih zemalja, prenosi agencija Reuters.

Kina i Rusija su, kako se ocenjuje u izveštaju EK-a, imale "najproblematičnije" trgovinske mere, sa 37, odnosno 34 trgovinske barijere, respektivno.

Najveći broj trgovinskih ograničenja je prošle godine "podignut" u Kini i Alžiru, u svakoj zemlji po pet, a slede Sjedinjene Američke Države i Indija sa po četiri barijere.

"Globalno gledano, uočavamo povećanu opasnost od protekcionizma, posebno iz Kine i SAD-a, i to je veoma zabrinjavajuće", izjavila je evropska komesarka za trgovinu Cecilia Malmstrom.

Barijere ugrožavaju izvoz EU-a

"To je, nažalost, globalni trend, i posmatrano na kratkoročnoj osnovi, ne vidimo kraj tome", dodala je ona.

SAD je, na primer, uveo 25-procentnu carinu na uvoz čelika i 10-procentnu tarifu na aluminijum pre godinu dana, dok je Kina ograničila trgovinu pravilima o cyber bezbednosti i kontroli hrane, navodi se u izveštaju EU-a.

Indija je, na primer, uvela obavezan veterinarski sertifikat za uvozne proizvode od kože, dok je Alžir uveo zabranu na uvoz blizu 900 proizvoda, istakla je Malmstrom.

Nove barijere koje su uvedene prošle godine uticale su ili su ugrozile 51,4 milijarde evra vredan izvoz EU-a.

U izveštaju je, međutim, utvrđeno da je od početka mandata aktuelne EK-a 2014. godine ukinuto 123 inostranih mera, što je EU omogućilo dodatni izvoz u iznosu do 6,1 milijardi evra u 2018. godini.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.