EU razmatra nove sankcije Sjevernoj Koreji

Pjongjang je saopćio kako je uspješno testirao interkontinentalnu raketu, ali još nije potvrđen njen stvarni domet (EPA)

Evropska unija razmatra uvođenje novih sankcija Sjevernoj Koreji, poslije novog ispaljivanja balističke rakete u utorak, rekla je glasnogovornica EU-a Maja Kocijančič.

Unija će “pripremiti odgovarajući odgovor… uključujući moguće restriktivne mjere”, odnosno sankcije, rekla je u saopćenju Kocijančič.

Glasnogovornica EU-a pozvala je Pjongjang da prekine sa svakim lansiranjem raketa i da “jednom zauvijek odustane od svog programa balističkih raketa na potpun, provjerljiv i nepovratan način”.

Pjongjang je u utorak saopćio kako je uspješno testirao interkontinentalnu raketu, što bi predstavljalo znatan napredak u naporima te države da postane sposobna predstavljati nuklearnu prijetnju za Sjedinjene Američke Države.

Kršenje rezolucija

Ovo lansiranje rakete predstavlja “flagrantno kršenje brojnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda”, rekla je glasnogovornica EU-a i dodala kako za sada nije provjereno da li ta raketa zaista ima interkontinentalni domet.

Kako je navela, visoka predstavnica EU-a Federica Mogherini razgovarat će narednih dana s ministrima vanjskih poslova partnerskih država o međunarodnom odgovoru, uključujući mogućnost novih mjera Vijeća sigurnosti UN-a, kako je tražila Južna Koreja.

Unija poziva Sjevernu Koreju da se uzdrži od svake akcije koja “može dodatno povećati regionalne tenzije i u dobroj vjeri da se uključi u vjerodostojan dijalog s međunarodnom zajednicom s ciljem denuklearizacije Korejskog poluotoka”, navodi se u saopćenju glasnogovornice EU-a.

Izvor: Agencije