Oglasi

EU protiv zajedničkog predsjednika Albanije i Kosova

Izjavu albanskog premijera Edija Rame o 'zajedničkom predsjedniku Albanije i Kosova' Evropska komisija ocijenila je kontraproduktivnom.
Rama za jednog predsjednika Kosova i Albanije, kao simbol nacionalnog jedinstvaEPA

Povodom "ideje" albanskog premijera Edija Rame o "zajedničkom predsedniku Albanije i Kosova" Evropska unija kaže da su "izjave koje mogu da se tumače kao političko mešanje u susedne zemlje" kontraproduktivne, i u izgradnji dobrosusedskih odnosa i u napretku na putu EU integracija zemalja regiona.

"Izjave koje se mogu tumačiti kao političko mešanje u susedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa. Umesto toga EU očekuje od celog regiona da nastavi sa izgradnjom konstruktivnih i kooperativnih odnosa i da pojača sopstvene reformske procese u cilju napretka na putu EU integracija", izjavila je portparolka Evropske komisije Ketrin Rej.

Podrška evropskoj perspektivi regije

Odgovarajući na konstataciju pojednih medija u Briselu da ideje poput Ramine "vrlo liče na projekat Velike Albanije" i vode ka "menjanju granica na Balkanu", u Evropskoj komisiji ponavljaju da će EU nastaviti da podržava principe pomirenja i regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

"Evropski savet je naglasio nedvosmislenu podršku jasnoj evropskoj perspektivi regiona. Nastavićemo da bilateralno radimo sa zemljama na njihovom EU putu i u cilju bolje saradnje i odnosa u regionu", poručila je Rej.

Albanski premijer Edi Rama je povodom obeležavanja desete godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova izjavio da će "Albanija i Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku" i naveo ideju o postojanju "jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike".

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.