EU protiv finansiranja izraelskih naselja

EU ističe "da bi se ostvarilo rješenje s dvije države, Jerusalim mora postati budući glavni grad dviju država, Izraela i Palestine" (EPA)

Evropska unija osuđuje izraelsku kolonizaciju istočnog Jerusalema, smatrajući da ona predstavlja prijetnju rješenju izraelsko-palestinskog sukoba koje predviđa stvaranje dviju država – izraelske i palestinske.

Također, EU preporučuje članicama da onemoguće finansijske transakcije vezane s izgradnjom jevrejskih naselja, navode šefovi misija država EU u Jerusalemu u izvještaju kojeg je u srijedu dobila novinska agencija AFP.

„Ako se nastavi s primjenom sadašnje izraelske politike, naročito što se tiče kolonizacije, perspektiva Jerusalema kao budućeg glavnog grada dviju država Izraela i Palestine, postat će praktički neprovodljiva“, navodi se u izvještaju u kojem se izraelska kolonizacija istočnog Jerusalema opisuje „kao najveća prijetnja rješenju s dvije države“.

„Da bi se ostvarilo rješenje s dvije države, Jerusalem mora postati budući glavni grad dviju država, Izraela i Palestine“, tvrde šefovi misija EU izražavajući žaljenje što „Izrael nastavlja aktivno provoditi ilegalno anektiranje istočnog Jerusalema“.

Dokument izričito ističe kolonizaciju južnog dijela Jerusalima zbog čega bi se mogla stvoriti „efikasna tampon zona između istočnog Jerusalema i Betlehema, do kraja 2013. godine“.

Problematične posljedice

U izvještaju se predlaže članicama EU da „spriječe financijske transakcije, da ih ne potiču i da obavijeste o njihovim problematičnim posljedicama, uključujući i ono što se odnosi na direktna strana ulaganja u poslove, infrastrukturu i usluge u jevrejskim naseljima“ na okupiranim palestinskim područjima.

U izvještaju poslanom u Brisel, šefovi misija predlažu „jačanje napora EU protiv kolonizacije istočnog Jerusalema“.

Također se ističe da, iako Palestinci čine oko 37 posto stanovništva Jerusalema, gradske vlasti ne izdvajaju više od 10 posto ukupnog budžeta za palestinske zone.

Izrael Jerusalem smatra svojim „ujedinjenim i nedjeljivim“ glavnim gradom, dok međunarodna zajednica ne priznaje anektiranje istočnog dijela grada koje je Izrael proveo 1967. godine, a u kojem živi 200.000 Izraelaca u koloniziranim četvrtima.

Palestinci žele da istočni Jerusalem bude glavni grad njihove buduće države.

„Misija diplomata je da gradi mostove, a ne da ohrabruje sukobe. Ovi konzuli nisu uspjeli u svojoj diplomatskoj misiji“, kazao je glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova Yigal Palmor reagirajući na ovaj izvještaj.

Izvor: Agencije