EU produžuje granične kontrole u Schengenu

Prošle godine je nekoliko zemalja Schengena ponovno uvelo granične kontrole zbog povećanog priljeva izbjeglica i migranata (EPA)

Europska unija sprema se ovog tjedna dozvoliti članicama da produže graničnu kontrolu u zoni Schengena zbog Iuzbjegličke i migrantske krize i nedavnih napada, budući da je pet zemalja uputilo takav zahtjev.

Njemačka, Francuska, Austrija, Danska i Švedska uputile su pismo Europskoj komisiji u kojem kažu da granična situacija ostaje “izuzetno nestabilna” i traže da im se produži pravo na graničnu kontrolu, javlja AFP pozivajući se na neimenovane europske izvore.

Na pitanje AFP-a kada će se odlučivati o ovom zahtjevu, jedna glasnogovornica EK-a je rekla da se “odluka sprema za srijedu”, prenosi Tanjug.

Mjere u skladu s ‘mapom puta’

Europski izvori navode da je Komisija spremna odobriti mjere u skladu s tzv. “mapom puta” za ponovno uspostavljanje normalnog funkcioniranja Schengena “do kraja godine”.

Prošle godine je nekoliko zemalja Schengena ponovno uvelo granične kontrole zbog povećanog priljeva izbjeglica i migranata.

Pravila EU-a predviđaju da zemlje mogu ponovno uvesti granične kontrole najduže dvije godine u periodima od po maksimalno šest meseci, u izuzetnim okolnostima kada su granice ugrožene.

Komisija je spremna zaključiti da je to slučaj na grčko-turskoj granici.

U pismu pet zemalja u koje je AFP imao uvid, stoji da je “značajan broj migranata još uvijek u Grčkoj i duž balkanske rute”.

Napadi u Briselu i Parizu kao argument

Kako se dodaje, situacija je izuzetno nestabilna i teško predvidiva, tako da srednjomediteranska ruta (od Sjeverne Afrike do Italije) ostaje još jedan izvor brige.

“S našeg gledišta, ovo ugrožava funkcioniranje Schengena bez unutarnjih graničnih kontrola i uopće predstavlja ozbiljan rizik za javni poredak i sigurnost”, kaže se u pismu.

Napadi u Parizu i Briselu, kako se navodi, pokazuju da će “terorističke grupe vjerojatno pokušati iskoristiti nedostatke graničnih kontrola”.

Izvor: Agencije