EU produžio sankcije Mijanmaru zbog Rohinja

Mnoge izbjeglice Rohinje su rekle da su svjedočile masovnim silovanjima i pokoljima (Arhiva)

Evropska unija produžila je zabranu prodaje oružja Mijanmaru i prolongirala sankcije protiv vioskih zvaničnika zbog njihove uloge u krizi sa Rohinjama.

Ove mjere, koje uključuju embargo na oružje i drugu opremu koja bi se mogla koristiti za ugnjetavanje ljudi, ostat će na snazi najmanje do 30. aprila 2020.

“Sankcije uključuju embargo na oružje i opremu koja se može koristiti za ugnjetavanje u zemlji, zabranu izvoza na robu sa dvostrukom upotrebom za vojsku i graničnu policiju, ograničen izvoz na opremu za nadziranje komunikacija koja se može koristiti za ugnjetavanje”, navodi se u saopćenju EU. 

Približno 14 visokih vojnih i policijskih zvaničnika su pod individualnim sankcijama EU, koje im zabranjuju da putuju u i kroz zemlje EU i zamrzava im se sva imovina koju imaju u Evropi, zbog navodnog kršenja ljudskih prava, uključujući ubistva i seksualno nasilje. 

Također se navodi da je posljednji zaključak o Mijanmaru usvojen u decembru 2018. i poziva se vlada ove zemlje da poduzme “značajne akcije” bez daljnjeg odlaganja i da napravi napredak u svim područjima za koje je EU izrazila zabrinutost. 

EU također odbija da sarađuju ili osigurava treninge za mijanmarsku vojsku. 

Istraga o genocidu

Rohinje, koje je UN opisao ka najprogonjeniju zajednicu na svijetu, suočavaju se sa povećanim strahom od napada otkako su mnogi od njih ubijeni u nasilju 2012. 

U augustu 2017, gotovo 750.000 izbjeglica Rohinja pobjeglo je od vojne akcije na sjeveru Mijanamara u Bangladeš, gdje se u izbjegličkim kampovima već nalazi 300.000 pripadnika ove muslimanske manjine. 

Mnoge izbjeglice Rohinje su rekle da su svjedočile masovnim silovanjima i pokoljima, a zvaničnici UN-a navode da je potrebno provesti istragu o genocidu. 

Od 25. augusta 2017, gotovo 24.000 Rohinja muslimana ubijeno je, prema izvještaju organizacija za ljudska prava. 

Više od 34.000 Rohinja je zapaljeno, dok je 114.000 pretučeno, navodi se u izvještaju “Prisilna migracija Rohinja: Neizrečeno iskustvo”. 

Približno 18.000 žena i djevojaka je silovano, više od 115.000 domova Rohinja je zapaljeno a 113.000 vandalizirano. 

UN je također zabilježio masovna silovanja, ubistva beba i djece i brutalna premlaćivanja koja su izvršila pripadnici mijanmarskih snaga sigurnosti. 

U izvještaju, istražitelji UN-a navode da bi takva kršenja ljudskih prava mogla činiti zločine protiv čovječnosti i genocidnu namjeru. 

Izvor: Agencije