Oglasi

EU produžila sankcije Rusiji zbog aneksije Krima

Ove mjere zabranjuju investicije na Krimskom poluotoku i izvoz tamo proizvedene robe u Evropsku uniju.
Ujedinjeni narodi su aneksiju Krima proglasili nelegalnomReuters - Arhiva

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije odlučili su na sastanku u Luksemburgu produžiti za godinu dana sankcije protiv Rusije, uvedene 2014. godine, kada je ta zemlja anektirala Krim.

"Vijeće je 19. juna 2017. godine produžilo restriktivne mjere kao odgovor na ilegalnu rusku aneksiju Krima i Sevastopolja do 23. juna 2018. godine", objavilo je Evropsko vijeće.

Ove mjere zabranuju investicije na Krimskom poluotoku i izvoz tamo proizvedene robe u EU.

One se primjenjuju na građane EU-a i preduzeća koja su registrirana u EU-u i ograničene su samo na teritoriju Krima i Sevastopolja.

To znači da nijedno evropsko preduzeće ne može kupovati nekretnine ili preduzeća na Krimu, turističke krstarice ne smiju pristajati na Krimu, osim u hitnim situacijama.

Podrška Moskve separatistima

Također je zabranjen izvoz neke robe i tehnologija koje bi se mogle koristiti za prijevoz, telekomunikacije ili u energetskom sektoru, posebno u istraživanju i iskopavanju nafte, plina i minerala.

Za nekoliko sedmica EU bi trebao produžiti mnogo teže ekonomske sankcije protiv Rusije, koje se odnose na banke, naftna preduzeća i odbrambeni sektor.

Te sankcije uvedene su u ljeto 2014. zbog ruske podrške separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine.

O tim sankcijama razgovarat će se i na samitu EU-a, koji će biti održan u četvrtak i petak u Briselu.

Dosad su te sankcije produžavane za šest mjeseci.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.