EU produžila sankcije Rusiji za još pola godine

Europska unija, EU
Dogovoreno je započinjanje priprema za globalni sistem sankcija za ozbiljna kršenja ljudskih prava (EPA)

Europska unija produljila je za još šest mjeseci sankcije Rusiji zbog njenih akcija na teritoriju Ukrajine.

Odluka je donesena jednoglasno, prenosi AP.

Američka agencija navodi da odluka pada manje od dva tjedna uoči sastanka predsjednika Rusije i SAD-a, Vladimira Putina i Donalda Trumpa.

Sankcije su uvedene nakon ruske aneksije Krima 2014. godine i nakon što je Moskva podržala proruske snage na istoku Ukrajine.

“Odluka o produljenju sankcija bit će publicirana u Službenom glasniku EU-a u ponedjeljak, 9. srpnja, kada će one stupiti na snagu”, prenosi Fena.

Politička odluka o produljenju sankcija Rusiji donesena je na summitu lidera članica EU-a 28. i 29. lipnja u Bruxellesu.

Nezadovoljavajući napredak

Navedeno je da je to učinjeno zbog nezadovoljavajućeg napretka dogovora iz Minska u istočnoj Ukrajini.

Europska unija produžila je u ožujku sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima i podrške pobunjenicima u istočnoj Ukrajini na još šest mjeseci.

Te mjere uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine za 150 osoba i 38 poduzeća.

Osim ovih mjera EU-a u vezi s ukrajinskom krizom, Unija je uvela i ciljane gospodarske sankcije u pojedinim sektorima protiv Rusije, koje su bile na snazi do 23. lipnja 2018. godine, te restriktivne mjere zbog aneksije Krima, do istog datuma.

Rusija je 2014. anektirala Krim. Europska unija i zapadne zemlje optužuju Rusiju da pruža podršku ruskim separatistima u istočnoj Ukrajini.

Izvor: Agencije