EU produžila ekonomske sankcije Rusiji za šest mjeseci

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je najavio da kada EU sankcije ukine Rusije, i Rusija će ukinuti kontra mjere (EPA)

Šefovi država ili vlada EU-a produžili su u četvrtak za šest mjeseci ekonomske sankcije Rusiji uvedene 2014. poslije ruskog pripajanja Krima, saopštilo je predsjedništvo Evropskog vijeća. 

Odluka je donijeta na samitu EU-a u Briselu, nekoliko dana poslije sastanka u Parizu o ponovnom uspostavljanju mira u Ukrajini na kojem su bili ukrajinski i ruski predsjednici i lideri Francuske i Njemačke, objavila je Beta, podsjećajući da je novi sastanak na kojem će se govoriti o stanju u Ukrajini zakazan za četiri mjeseca.

Hina podsjeća da su sankcije prije pet godina uvedene ruskom naftnom, odbrambenom i bankarskom sektoru. U junu su bile produžene na šest mjeseci. Kod glasanja se zahtijeva jednoglasna odluka zemalja članica EU-a.

Sankcije uvedene nakon pada Malaysia Airlinesa

Sankcije su uvedene nakon nesreće aviona Malaysia Airlinesa koji je u julu 2014. godine pogođen raketom iznad Ukrajine pri čemu je poginulo 298 putnika.

U sukobu proruskih separatista i ukrajinske vojske izginulo je više od 13.000 ljudi od 2014. kada je Rusija anektirala Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine pobunile protiv Kijeva.

AFP piše da su se veze Moskve i Kijeva donekle poboljšale nakon izbora Volodimira Zelenskog za ukrajinskog predsjednika.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pozvao na popuštanje napetosti s Moskvom, ali EU prije svake normalizacije zahtijeva puno poštovanje ugovora iz Minska koji su Moskva i Kijev potpisali 2015. godine. 

Tim ugovorom se trebao zaustaviti sukob i pronaći političko rješenje za pobunjene regije Doneck i Luhansk.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da se sankcije moraju produžiti jer “Rusiji treba motivacija kako bi ispunila obećanja što ih je dala u prvoj fazi pregovora”.

Sastanak na vrhu u Parizu u ponedjeljak bio je tek “prvi korak”, rekao je. “Mislim da Rusija treba puno više surađivati kako bi se ostvarili rezultati”, dodao je.

“Sve dosad ustupci kojima svjedočimo dolazili su s ukrajinske strane – volio bih na ruskoj strani vidjeti puno više spremnosti za postizanje konačnog rezultata”, zaključio je Nauseda.

Izvor: Agencije