EU produžila ekonomske sankcije Rusiji za šest mjeseci

Evropska unija, EU
Proces proširenja Evropske unije je zapao u glib licemjerstva na obje strane - i na Balkanu, i u Uniji, piše autor (EPA)

Lideri članica Evropske unije donijeli su odluku o produženju ekonomskih sankcija Rusiji, kazao je za agenciju Tass jedan od članova u Vijeću EU-a na marginama samita tog bloka.

“Imali smo kratku diskusiju o Rusiji, Ukrajini i sporazumu iz Minska te je donijeta politička odluka da se produže političke sankcije za još šest mjeseci”, naveo je izvor.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron kratko su obavijestili lidere EU-a o realizaciji sporazuma u Minsku, a koji je povezan sa sankcijama Rusiji.

“Rečeno je da nema promjena, pa se sankcije produžavaju i režim restrikcija ostaje nepromijenjen”, istakao je izvor.

Istraga pada MH-17 Boeinga u Ukrajini

Odluka će, kako navodi Reuters, biti i zvanično potvrđena u narednih nekoliko dana.

Sankcije EU-a protiv Rusije uključuju vizna ograničenja, ekonomske sankcije protiv ruskih državljana, kompanija u oblasti naftnog, finansijskog i odbrambenog sektora.

Sve ove mjere poduzete su 2014. godine i produžavaju se svakih šest mjeseci.

Na samitu EU-a također se govorilo i o istrazi leta MH-17 u Ukrajini.

Putnički avion Boeing, u vlasništvu kompanije Malaysian Airlines, srušio se 17. jula 2014. godine na putu od Amsterdama do Kuala Lumpura u istočnoj Ukrajini, regija Donjeck, pri čemu je poginulo 298 osoba.

Izvor: Agencije