Oglasi

EU priznaje regionalnu ulogu Turske

U izvještaju Vijeća EU-a traži se poboljšanje stanja ljudskih prava i temeljnih sloboda, a pohvaljena turska ekonomija.
Turska dinamičnom ekonomijom donijela dobrobit za cijelu EvropuEPA

Europska unija je priznala "važnu regionalnu ulogu Turske i aktivno učešće ove zemlje u širem susjedstvu i pozdravlja intenziviranje političkog dijaloga između EU-a i Turske.

U izvještaju Vijeća EU-a objavljenom u utorak kasno navečer navodi se da je EU ključni partner Turske u dinamičnoj ekonomiji i strateškom položaju.

Vijeće navodi da će dobri odnosi između EU-a i Turske biti iskorišteni u punom kapacitetu kako bi bili postignuti aktivni i učinkoviti pregovori o pristupanju, prenosi agencija Anadolija.

"Potrebno je da se poboljša i promijeni stanje ljudskih prava i temeljnih sloboda u Turskoj, posebno sloboda izražavanja", navodi se u izvještaju Vijeća EU-a.

Ubrzati pregovore

Navedeno je da je za potpunu usklađenost s kriterijima iz Kopenhagena potrebno poduzeti nove snažne napore u smislu promoviranja vjerskih sloboda, vlasničkih prava, sindikalnih prava, prava manjina, žena, djece, antidiskriminacije i ravnopravnosti spolova, kao i borbe protiv torture i zlostavljanja.

U izvještaju Vijeća EU-a stoji da je u interesu obje strane da se u kratkom vremenskom roku ubrzaju pregovori o pristupanju, i da Ankara ispunjavajući kriterije i obaveze u okviru pregovora, ubrza proces pristupanja Turske EU-u.

Također su pohvaljeni pozitivni pomaci u turskoj ekonomiji. Navedeno je da je Turska dinamičnom ekonomijom donijela dobrobit za cijelu Evropu.

"Turska će nastaviti da bude važan dio evropske konkurentnosti", navodi se u izvještaju.

Ministri vanjskih poslova EU-a će na samitu, koji će se održati od 13. do 14. decembra, glasati o ovom izvještaju.

Izvor: Agencije