EU priprema novi zakon o imigrantima

Očekuje se da će Parlament do kraja godine usvojiti novi zakon kojim će biti izmijenjen takozvani Dablinski sporazum (EPA)

Evropski parlamentarci su saopćili da će novi zakon o pravima imigranata u traženju azila smanjiti pritisak na zemlje preplavljene imigrantima, poput Grčke.

“Nacrt zakona će uvesti sistem pravovremenog upozoravanja i mehanizme za rješavanje situacije, kako bi se otklonili uzroci zbog kojih nacionalni sistemi za azil loše funkcioniraju”, navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta.

“Podnosioci zahtjeva za azil u EU-u bit će bolje zaštićeni i neće biti prosljeđivani zemljama EU-a u kojima postoji opasnost da se prema njima ponaša nehumano ili degradirajuće”, piše u tekstu, prenose agencije.

‘Humani sistem’

Očekuje se da će Parlament EU-a do kraja godine usvojiti novi zakon, kojim će biti izmijenjen takozvani Dablinski sporazum na osnovu čijih kriterija zemlje članice rješavaju zahtjeve za azil.

“To je nužno kako bi se podnosioci zahtjeva za azil spriječili da podnose više zahtjeva ili da podnose zahtjeve zemlji u koju su prešli iz druge zemlje EU-a”, naveo je Parlament.

Izvjestilac Parlamenta Cecilia Wikstroem rekla je da promjene zakona trebaju osigurati snažne pravne garancije za izbjeglice i jasna pravila za zemlje članice EU-a.

“Cilj je da se do kraja godine stvori humani sistem azila”, kazala je ona.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstroem navela je da su “podnosioci zahtjeva za azil ljudi koji bježe od progona strahujući za vlastitu sigurnost, pa čak i život, u zemljama iz kojih potiču”.

“Imamo odgovornost da ih prihvatimo na dostojanstven način”, rekla je ona.

Imigranti u Grčkoj

Sve više evropskih zemalja prestalo je slati podnosioce zahtjeva za azil nazad u Grčku, poslije upozorenja Suda za ljudska prava da je sistem za imigrante u toj zemlji katastrofalan, navode agencije.

Grčka, koju potresa žestoka finansijska kriza i koja je uvela stroge mjere štednje, preplavljena je imigrantima koji iz Turske ulaze preko poroznih granica.

Grčka se suočava s desecima hiljada podnosioca zahtjeva za azil, od kojih mnogi godinama čekaju odgovor.

Izvor: Agencije