EU prijeti strogim mjerama protiv govora mržnje na internetu

'Stručnjaci nisu nepogrešivi, ali su pouzdaniji izvor od rođaka nekog nepoznatog korisnika Facebooka', kaže Claire Milne (EPA)

Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton upozorio je velike tehnološke kompanije da Evropska unija razmatra uvođenje “obavezujućih mjera” ukoliko one same ne uvedu regulativu oko sadržaja sa izrazima mržnje, zabranjenih sadržaja ili lažnih vijesti.

Breton, koji je bivši francuski ministar ekonomije, izjavio je to nakon sastanka sa šefom najveće društvene mreže Facebook Markom Zuckerbergom, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Zuckerberg je jedan od direktora tehnoloških firmi koji je posljednjih dana posjetio sjedište Unije, koja postaje sve važniji igrač u regulativi za te kompanije.

EU planira u srijedu objaviti nove prijedloge o reguliranju vještačke inteligencije, uključujući prepoznavanje lica, kao i digitalnu strategiju, koji bi mogli imati mnogo utjecaja na tehnološke gigante kao što su Facebook, Google i Apple, tvrdi AP.

Reguliranje sadržaja na internetu

U uvodniku u Financial Timesu, Zuckerberg je rekao da velikim tehnološkim firmama kao što je Facebook treba veći vladin nadzor.

“Vjerujem da regulativa može naškoditi poslovanju Facebooka kratkoročno, ali da će dugoročno biti bolja za sve, uključujući i nas”, poručio je Zuckerberg.

Rekao je da novi propisi trebaju biti jasni i izbalansirani i da ne treba biti ostavljeno pojedinačnim kompanijama da postavljaju sopstvene standarde.

Facebook je, također, objavio dokument o reguliranju sadržaja na internetu, u kojem je ukazao vlastima na izazove i principe koje trebaju imati u vidu kada budu sastavljali nove propise o tome kako se suočiti sa štetnim materijalima, kao što su seksualna eksploatacija djece ili terorističko regrutiranje.

Izvor: Agencije