EU prijeti SAD-u ukidanjem razmjene podataka

Evropska komisija (EK) zaprijetila je Sjedinjenim Američkim Državama suspenzijom razmjene podataka, zbog skandala sa špijunažom koju je otkrio zviždač Edward Snowden. Potez je izraz ljutnje zbog podataka o špijuniranju internetskih korisnika, kao i ureda Evropske unije (EU).

Evropa bi mogla suspendirati ugovore koji Washingtonu omogućavaju uvid u podatke o finansijskim transakcijama te one o zračnom saobraćaju. Odnosi tradicionalnih partnera poljuljani su informacijama o špijunaži, a kako bi se poboljšali, od SAD-a se očekuje poštivanje evropskih sigurnosnih propisa.

“Tražimo potpunu transparentnost i maksimalne podatke o oba ova programa. Imajući na umu kontekst u kojem se sve ovo odvija, računamo na potpunu saradnju SAD-a u otkrivanju i dijeljenju relevantnih informacija”, kazao je Michele Cercone, glasnogovornik EK-a.

Razmotriti postojanje programa

Radi se o programima praćenja finansiranja terorista te putnika u zračnom saobraćaju, koji je pokrenut nakon napada 11. septembra 2011. godine.

“Ako ne opravdamo postojanje ta dva programa konkretnim prednostima za građane te ne dokažemo kako su potpuno zakoniti, njihova vjerodostojnost bit će poljuljana. U tom slučaju dužni smo razmotriti postoje li još uvjeti za njihovu realizaciju”, rekao je Cercone.

Zahtjev dolazi nakon što je Evropski parlament (EP) u četvrtak zatražio ukidanje dva ugovora ako Washington ne otkrije razmjere elektronske špijunaže u Evropi.

Uprkos nezadovoljstvu i ljutnji u Briselu, razotkrivena špijunaža ne bi trebala utjecati na uspostavljanje prekookeanske slobodne trgovinske zone, o čemu će predstavnici SAD-a i Evrope razgovarati sljedeće sedmice.

Izvor: Al Jazeera