Oglasi

EU prekida brodske patrole za spašavanje migranata

Brisel neće koristiti brodove, nego samo zračne patrole uz blisku saradnju s Libijom.
Sea Watch, Sea-Watch, Brod, MigrantiBezakonje u Libiji omogućilo trgovcima ljudima da šalju migrante u Evropu morem.Arhiva

Evropska unija prekinut će morske patrole koje su pokupile hiljade migranata koji su prelazili Sredozemno more na putu prema Evropi, no produžiti će zračnu podršku, poručilo je dvoje diplomata, prenosi Hina.

Novi dogovor EU-a postignut je oko operacije „Sophia“, nakon što je Italija poručila kako više neće primati migrante pokupljene na moru.

Mandat operacije ističe u nedjelju, no sada će nastaviti svoje djelovanje još šest mjeseci sa istim ciljem suzbijanja nezakonitih migracija u Mediteranu.

Više neće koristiti brodove, nego samo zračne patrole uz blisku saradnju s Libijom, naglasile su diplomate.

„Čudno je, no ovo je bio jedini način s obzirom na stav Italije, jer niko ne želi da se operacija obustavi“, rekao je jedan diplomata.

Drugi je potvrdio da je dogovor postignut te ga sada moraju potvrditi sve članice Unije u srijedu.

U EU pristiglo preko milion migranata

Prema podacima UN-a, 2.300 ljudi je poginulo prošle godine, stoga bi te brojke mogle i narasti s obzirom na probni dogovor koji će oslabiti operaciju „Sophia“.

Tokom krize iz 2015, u Uniju je pristiglo više od milion ilegalnih migranata, od toga čak 141.500 morskim putem.

Zamjenik italijanskog premijera Matteo Salvini rekao je kako njegova zemlja više neće bit glavna tačka iskrcavanja za ljude koji prelaze Mediteran brodom ili ih pokupe „Sophijini“ patrolni brodovi.

Rim je tako pozvao druge zemlje članice da otvore svoje luke, no niko od članova Unije nije reagirao na poziv.

Zemlje poput Španije, Francuske i Njemačke objavile su kako više ne mogu primati pokupljene migrante.

Međutim, vlade EU-a nisu htjele da operacija prestane jer je bila vrlo učinkovita protiv nezakonite trgovine ljudima.

Novi dogovor će uključivati i obuku obalne straže u Libiji, gdje je bezakonje omogućilo trgovcima ljudima da nesmetano djeluju šaljući migrante u Evropu morem.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.