EU pozvao Rusiju da poštuje sporazum o raketama

U narednih nekoliko dana pruža se posljednja prilika za dijalog i poduzimanje potrebnih koraka, upozorila je Mogherini (EPA)

Europska unija je pozvala službenu Moskvu da poduzme “hitne” mjere kako bi se zajamčilo poštivanje Sporazuma o nuklearnom razoružanju (INF), potpisanog za vrijeme Hladnog rata, iz kojega se Rusija povukla početkom srpnja, javlja AFP.

Na temelju uredbe koju je objavio Kremlj i koja je potpisom predsjednika Vladimira Putina stupila na snagu, Rusija je prestala poštovati Sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa iz 1987. koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Odluku najavljenu u veljači, u međuvremenu je ratificirao i ruski parlament.

“Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije kada je posrijedi sporazum INF, koji bi mogao biti okončan 2. kolovoza 2019. godine”, rekla je u priopćenju objavljenom u ime Europske unije šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Poziv Rusiji da odgovori na zabrinutost

Rusija je najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a jer je Moskva, kako tvrdi Washington, kršila odredbe sporazuma.

Vladimir Putin je suspenziju ruskog sudjelovanja u INF-u ratificirao 3. srpnja.

“U predstojećih nekoliko dana pruža se posljednja prilika za dijalog i poduzimanje potrebnih koraka da bi se očuvala ova važna komponenta europske sigurnosne arhitekture”, rekla je Mogherini.

Pozvala je Rusiju da “efikasno odgovori na veliku zabrinutost” u pogledu “razvoja i raspoređivanja raketnog sustava 9M729 na tlu” te da povede računa o zabrinutosti koju izaziva kršenje INF-a. 

“Odmah treba poduzeti važne i transparentne mjere kako bi se zajamčila potpuna i vjerodostojna usklađenost s odredbama teksta”, kazala je Mogherini.

Strah od nove trke u naoružanju

Sporazum INF, kojim je zabranjeno korištenje raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara u Europi, smatra se kamenom temeljcem kada je riječ o kontroli naoružanja.

Suspenzija INF-a izaziva bojazan od nove utrke u naoružanju između Moskve i Washingtona.

U pitanju je i budućnost sporazuma START o smanjenju strateških nuklearnih arsenala koji istječe u veljači 2021.

Izvor: Agencije