EU pozvao kosovske političare na formiranje stabilne vlade

Konačno je stigla i potvrda rezultata parlamentarnih izbora na Kosovu održanih prije mjesec dana (AP)

Šefica Ureda Europske unije na Kosovu Natalija Apostolova poručila je političkim liderima da je na njima odgovornost formiranja stabilne vlade koja će služiti interesima naroda.

Istaknula je i da EU bez odgode očekuje primjenu sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine.

Ona je u pisanoj izjavi, objavljenoj nakon potvrde rezultata parlamentarnih izbora na Kosovu održanih 11. lipnja, pohvalila “narod Kosova za mirno ponašanje” tokom izbora, kao i Središnje izborno povjerenstvo za profesionalno obavljanje svoje dužnosti.

“Sada je odgovornost na političkim liderima da poslušaju svoje građane i oforme stabilnu vladu koja će služiti interesima naroda”, navela je Apostolova.

“Kosovo je suočeno s mnogim izazovima, od visoke nezaposlenosti i lošeg učinka obrazovnog sustava, do korupcije i loše vladavine prava, što ostaje prepreka za privlačenje održivih investicija za razvoj gospodarstva”, dodala je.

Ozbiljno shvatiti izazove

Zbog toga je, po njezinim riječima, “od presudnog značaja da politički lideri ozbiljno shvate te izazove, oforme jaku vladu i upuste se u reforme koje narod želi”.

Podsjetivši da je prije nekoliko dana u Bruxellesu održan neformalni sastanak predsjednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, uz posredovanje šefice europske diplomacije Federice Mogherini, Apostolova je navela da to “potvrđuje posvećenost EU u smjeru europske perspektive Kosova i Srbije”.

“Očekujemo primjenu sporazuma postignutih u dijalogu, bez odlaganja”, naglasila je Apostolova.

EU će, navela je, nastaviti pružati pomoć Kosovu, ali “bez obzira na to tko će formirati novu vladu, Bruxelles očekuje ubrzavanje i pridržavanje agendi reforme”.

“Narod Kosova očekuje odgovorno vodstvo koje će učiniti važan napredak na europskom putu. Sada je na tim liderima da obave svoj posao”, zaključila je Apostolova.

Verificirani rezultati izbora

Gotovo mjesec dana nakon održanih parlamentarnih izbora, Središnje izborno povjerenstvo Kosova verificiralo je rezultate.

Pobjedu je ostvarila koalicija Demokratske stranke Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Nisma, s osvojenih 33,74 posto glasova.

Slijede Pokret Samoopredjeljenje s 27,49 posto glasova, te Demokratski savez Kosova i Savez za novo Kosovo s 25,53 posto.

Na četvrtom mjestu, po rezultatima, nalazi se Srpska lista s osvojenih 6,11 posto glasova

Po tome, Demokratska stranka Kosova i partneri osvojili su 39 mjesta u kosovskom parlamentu, Samoopredjeljenje 32, Demokratski savez Kosova i partneri 29, Srpska lista devet mjesta, te po dva mjesta Kosovska demokratska stranka i koalicija Vakat. Po jedno mjesto dobile su ostale stranke, među kojima je i Samostalna liberalna stranka.

Nakon potvrde rezultata i službeno može početi formiranje nove vlade Kosova.

Izvor: Agencije