Oglasi

EU pozvala Tursku da poštuje međunarodno pravo

Evropska unija razmatra proširenje embarga na oružje protiv NATO saveznice, u znak protesta zbog ofanzive protiv Kurda u Siriji.
Njemačka, Francuska i Holandija su već suspendirale prodaju oružja TurskojEPA

Lideri Evropske unije razmatraju proširenje embarga na oružje protiv NATO saveznice Turske, u znak protesta zbog njene ofanzive protiv kurdskih snaga na sjevernoj Siriji.

Holandski ministar vanjskih poslova Stef Blok izjavio je "da se napad na susjednu zemlju protivi međunarodnom pravu te Turska, kao i svaka druga država, mora poštivati međunarodno pravo".

On je to izjavio na sastanku šefova diplomatija EU-a u Luksemburgu, prenosi AP.

Suspendirana prodaja oružja

Njemačka, Francuska i Holandija su već suspendirale prodaju oružja Turskoj, javlja Tanjug.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian je pozvao Sjedinjene Američke Države da sazovu sastanak međunarodne koalicije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant - ISIL, upozoravajući da bi haos koji je izazvala turska ofanziva mogao oživjeti opasnost od te grupe.

Sirijski Kurdi su bili ključni saveznici koaliciji predvođenoj od SAD-a u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.