EU pozvala Tursku da izbjegava ‘pretjerane izjave’

Erdogan je zbog zabrana skupova optužio Njemačku i Holandiju da se koriste 'nacističkim praksama' i da su 'ostaci nacista' (Reuters)

Evropska unija pozvala je Tursku da izbjegava “pretjerane izjave” i akcije koje mogu povećati tenzije u vezi sa sporom te zemlje sa Holandijom i Njemačkom povodom zabrane turskim ministrima da učestvuju na političkim skupovima.

“EU poziva Tursku da se uzdrži od pretjeranih izjava i akcija koje prijete da dodatno pogoršaju situaciju”, navodi se u saopćenju koje su potpisali visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn.

Turski ministar za evropske poslove Ömer Çelik izjavio je danas da će Turska sigurno uvesti sankcije protiv Holandije, ali nije precizirao o kakvim se tačno mjerama radi, prenosi Reuters.

Kako se navodi, time se nastavio diplomatski sukob NATO saveznika, a zbog političke kampanje koju Ankara provodi van granica Turske uoči aprilskog referenduma o proširenju ovlasti turskog predsjednika.

‘Ostaci nacista’

Recep Tayyip Erdoğan, koji traži podršku Turaka koji žive u inozemstvu, ranije je izjavio da se Holandija ponaša kao “banana republika” i da će se morati suočiti sa sankcijama zbog zabrane turskim ministrima da govore na skupu u Rotterdamu.

Erdoğan je zbog zabrana optužio Njemačku i Holandiju da se koriste “nacističkim praksama” i da su “ostaci nacista”.

Holandski premijer Mark Rutte rekao je da će učiniti sve kako bi smirio diplomatsku svađu s Turskom. Ova zemlja u subotu je onemogućila dolazak turskog ministra vanjskih poslova Mevlüta Çavuşoğlua u Rotterdam, a tursku ministricu za porodicu, koja je u Holandiju ušla iz Njemačke automobilom, deportirala na granicu kao nepoželjnu osobu.

Nakon toga su izbili protesti Turaka u Rotterdamu te ispred holandskih diplomatskih predstavništava u Turskoj.

Izvor: Agencije