Oglasi

EU poziva SAD da preispita povlačenje iz sporazuma o nuklearnom oružju

Austrijska zvaničnica je u raspravi na sjednici Evropskog parlamneta u Strazburu naglasila važnost provedbe INF-a.
Sporazumom se zabranjuje posjedovanje nuklearnih raketa dometa od 500 do 5.000 kmEPA - Ilustracija

Evropska unija poziva Sjedinjene Američke Države da razmotre posljedice povlačenja iz Sporazuma o nuklearnom oružju kratkog i srednjeg dometa - INF, izjavila je u Evropskom parlamentu austrijska državna tajnica Karoline Edtstadler i istakla važnost očuvanja tog sporazuma za evropsku sigurnost.

Austrijska zvaničnica je u raspravi na sjednici u Strazburu naglasila važnost realizacije INF-a te njegovu historijsku ulogu u okončanju Hladnog rata.

"INF je model koji treba slijediti, a danas je važniji no ikad", istaknula je Edstadler i ocijenila da odluke države o nastavku razvoja nuklearnih programa u svijetu izazivaju nesigurnost i međusobno nepovjerenje.

Edtstadler, državna tajnica u Ministarstvu unutrašnjih poslova Austrije, predsjedateljice Vijeća EU-a, u ime visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini s europarlamentarcima je raspravljala o budućnosti Sporazuma o nuklearnim bojnim glavama srednjeg dometa i pitanju evropske sigurnosti.

Politička aktivnost Evrope

Zastupnici su se mahom složili kako je nužno da EU bude politički aktivna po pitanju denuklearizacije i sprečavanja daljnjeg razvoja nuklearnih programa SAD-a i Rusije te su pozvali Evropsku komisiju da djeluje.

Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je 20. oktobra da se SAD povlači iz INF-a, sporazuma kojeg su 1987. godine u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

Njime je zabranjeno posjedovanje nuklearnih raketa dometa od 500 do 5.000 kilometara.

Trump je američko povlačenje iz sporazuma opravdao sumnjama da je Rusija prekršila sporazum.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.