EU poziva na pripreme za mogući Brexit bez sporazuma

Barnier je podsjetio kako se odlučujući napredak treba ostvariti na vrijeme za sastanak Evropskog vijeća u oktobru i da se pregovori na tehničkom nivou nastavljaju ove sedmice (EPA)

Visoki zvaničnici Evropske unije pozvani su danas da se pripreme za mogući Brexit bez dogovora, a glavni pregovarač Unije za Bregzit Michel Barnier rekao je kako se treba ostvariti „odlučujući  napredak“ u pregovorima s Londonom, sedmicu dana prije ključnog evropskog samita.

Na sastanku evropskih komesara danas u Briselu Barnier i generalni sekretar Evropske komisije Martin Selmayr dali su bilans pregovora između EU-a i Velike Britanije koja treba napustiti Uniju krajem marta 2019. godine.

Barnier je podsjetio kako se odlučujući napredak treba ostvariti na vrijeme za sastanak Evropskog vijeća u oktobru i da se pregovori na tehničkom nivou nastavljaju ove sedmice, rekao je glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas novinarima u Briselu.

Selmayr je govorio o tome dokle su stigli pripremni radovi Evropske komisije i ukazao na važnost da se sve strane pripreme na sve moguće rezultate na svim nivoima, rekao je Schinas.

Selmayr je zadužen da koordinira pripreme za zaštitu EU-a od ekonomskih posljedica ukoliko Velika Britanija napusti evropski blok 29. marta iduće godine bez postignutog sporazuma o razlazu.

Samit naredne sedmice

„Barnier i njegov tim rade danonoćno da dođu do sporazuma, ali nismo još tu“, rekao je evropski komesar za migracije Dimitris Avramopoulos, sedmicu dana uoči samita EU 18. i 19. oktobra.

Zvanični Brisel taj samit naziva „trenutkom istine“ kada će se znati da li će se izbjeći razlaz s Velikom Britanijom bez dogovora.

Barnier pokušava usaglasiti takav sporazum, ali vrijeme prolazi i evropske vođe su jasno rekle kako očekuju od britanske premijerke Therese May da predloži način da se pokrenu pregovori iz mrtve tačke prije iduće sedmice.

May je pozvana da govori na večeri 17. oktobra o napretku pregovora o Brexitu, uoči samita šefova država EU-a 18. oktobra.

Izvor: Agencije