EU poziva na potvrdu evropske perspektive zapadnog Balkana

Proširenje Evropske unije bit će tema Evropskog vijeća u junu (EPA)

Samit Evropska unija – zapadni Balkan, koji će biti održan 17. maja u Sofiji, trebalo bi da se fokusira na potvrđivanje evropske perspektive regiona, navodi se u zaključcima o zapadnom Balkanu koje je objavio Evropski savet.

Očekuje se da se na samitu u Sofiji pokrenu konkretne i vidljive inicijative za unapređenje povezanosti unutar regiona i sa EU-om, kao i da se nađe rešenje kako da se svi više angažuju na zajedničkim izazovima kao što su bezbednost i migracija, navodi se u zaključcima.

Takođe je u tom dokumentu potvrđeno da će proširenje EU-a biti tema Evropskog saveta u junu.

Snažnije veze sa zapadnim Balkanom

Cilj samita EU – zapadni Balkan u Sofiji je da se unese nova energija u odnose EU-a i zapadnog Balkana, navedeno je u mišljenju Evropske komisije sa početka februara, na osnovu koga su doneti zaključci.

Skup u Sofiji treba da potvrdi posvećenost EU-a partnerima sa zapadnog Balkana i da region pripada evropskoj porodici, kao i da ojača veze EU-a i zapadnog Balkana u infrastrukturi, digitalnoj povezanosti i povezivanju ljudi.

Kako podseća Evropski savet, njegov predsednik Donald Tusk istakao je ranije značaj samita u Sofiji za izgradnju snažnih veza sa zapadnim Balkanom.

“Cilj nam je da ojačamo veze i sa regionom, i unutar njega. To ide od više investicija u saobraćajnu infrastrukturu, preko povećanja razmene u obrazovanju i kulturi, do ubrzavanja i olakšavanja komunikacije među našim građanima”, rekao je Tusk sredinom februara, posle sastanka sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurzom.

Dvodnevni samit EU-a u Briselu

Samit EU – zapadni Balkan okupiće šefove država ili vlada članica EU-a i lidere zapadnobalkanske šestorke, domaćin će biti Bojko Borisov, premjer Bugarske, koja trenutno predsedava EU-om, a predsedavaće Tusk, koji će predstavljati EU, zajedno sa predsednikom Evropske komisije Jean-Claude Junckerom.

Na sastanku će biti i šefica evropske diplomatije Federica Mogherini i komesar za politiku susedstva i proširenja Johannes Hahn.

Na dnevnom redu dvodnevnog samita EU-a koji je počeo u četvrtak u Briselu su i ekonomska pitanja, delovanje Turske u istočnom Mediteranu, odnosi sa Rusijom posle napada u Solzberiju, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije…

Izvor: Agencije