EU poziva Kinu na poštivanje autonomije Hong Konga

Kina je najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti (EPA)

Evropska unija je pozvala Kinu da “poštuje autonomiju Hong Konga“, nakon što je Peking najavio prijedlog zakona o očuvanju nacionalne sigurnosti te bivše britanske kolonije koja je vraćena Kini 1997. godine.

“EU pridaje veliku važnost očuvanju većeg stepena autonomije Hong Konga, u skladu s temeljnim zakonom i međunarodnim obvezama”, piše u deklaraciji 27 članica Unije, koje u njihovo ime potpisuje šef evropske diplomatije Josep Borrell.

U interesu EU-a je, piše u deklaraciji, da se stabilnost i prosperitet Hong Konga nastavi prema načelu “jedna zemlja, dva sistema”, prenosi Hina.

‘Jedna zemlja, dva sistema’

Brisel je, također, poručio da će Evropljani “pažljivo pratiti razvoj situacije”, ocjenjujući da su “demokratska rasprava, konsultacije glavnih stranaka i poštivanje prava i sloboda Hong Konga najbolji način za usvajanje zakona o nacionalnoj sigurnosti, kako to predviđa Član 23. temeljnog zakona”.

“Veliku zabrinutost” zbog najave Kine o donošenju novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon prošlogodišnjih demonstracija, izrazile su u i Velika Britanija, Kanada te Australija.

Tri zemlje ističu da je jasno da će donošenje takvog zakona u ime Hong Konga, bez direktnog sudjelovanja njegovih stanovnika, zakonodavstva i pravosuđa, ugroziti načelo “jedna zemlja, dva sistema”.

Kineska najava uvođenja novog zakonodavstva dolazi nakon što su se 2019. godine u Hong Kongu održavale demonstracije, koje su ponekad bile nasilne, te je Hong Kong doživio najveću krizu od kako je 1997. godine ponovo vraćen pod vlast Kine.

Moguća historijska prekratnica

Zakon koji najavljuje Kina mogao bi za Hong Kong biti historijska prekretnica.

Kina je u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih demonstracija u Hong Kongu.

Zakonom bi se, po pisanju lista South China Morning Post, zabranilo Hong Kongu otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti te sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Izvor: Agencije