EU poziva Izrael da prestane s rušenjem palestinskih kuća

Izrael, Palestina, Rušenje, Vojnici
Ujedinjeni narodi su izrazili zabrinutost zbog odluke izraelskih vlasti da sruše beduinsko selo Khan Al-Ahmar (EPA)

Evropska unija pozvala je Izrael da prestane s rušenjem palestinskih kuća u regijama pod njegovom kontrolom te da ispuni svoje obaveze po međunarodnom pravu.

Glasnogovornik EU-a izjavio je da izraelsko uništavanje palestinskih kuća u zajednici Abu Nuwwar, istočno od Jeruzalema, te pripreme za uništenje palestinske zajednice Khan Al-Ahmar, dok raseljava mještane protiv njihove volje, skupa s planovima gradnje novih naselja u istoj regiji, “pojačava prijetnju održivosti dvodržavnog rješenja i perspektivi trajnog mira”.

Dvije zajednice locirane su u takozvanoj oblasti E1 regije C, koja je od ključnog značaja održivost buduće palestinske države.

“U skladu s našom dugotrajnom pozicijom prema izraelskoj politici širenja naselja, nelegalnoj po međunarodnom pravu, i akcijama poduzetim u tom kontekstu kao što su prisilna prebacivanja ljudi, deložacije, demoliranja domova, EU očekuje da izraelske vlasti kao okupatorska sila povuku te odluke i potpuno ispune svoje obaveze na osnovu međunarodnog humanitarnog prava”, navodi u izjavi za javnost glasnogovornik EU-a, prenosi Fena palestinsku novinsku agenciju Wafa.

Zabrinutost zbog rušenja beduinskog naselja

Ujedinjeni narodi su prije nekoliko dana izrazili duboku zabrinutost zbog odluke izraelskih vlasti da sruše beduinsko selo Khan Al-Ahmar, koje se nalazi u blizini zida razdvajanja u okupiranom Istočnom Jeruzalemu.

Izraelci navodno planiraju “premjestiti” ovo selo kako bi imali prostora za izgradnju više židovskih naselja, a UN takvu odluku smatra diskriminatornom.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog navoda da se izraelske vlasti spremaju narednih dana srušiti spomenuto selo”, rekla je glasnogovornica UN-ove agencije za ljudska prava Liz Throssell.

Ona je naglasila da u selu živi 181 stanovnik, od čega više od polovice njih čine djeca i maloljetne osobe.

Zatražila je od izraelskih vlasti da ne provede odluku o rušenju sela te da poštuju pravo stanovnika da ostanu živjeti u svojim domovima.

Izvor: Agencije