EU poziva Ankaru da odmah prestane s potragom za nalazištima plina

Turska je u nedjelju objavila da će i nadalje istraživati moguća nalazišta plina u spornom području s Grčkom (Al Jazeera)

Visoki predstavnik EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je u nedjelju Ankaru da “odmah” prekine potragu za nalazištima plina u Sredozemlju, nakon što je Ankara najavila nove aktivnosti.

Ta objava Ankare “povećava napetosti i nesigurnost”, naglasio je Josep Borrell u saopćenju, prenose Afp i Hina.

Ona “potkopava napore u smjeru nastavka dijaloga i pregovora i u suprotnosti je sa smirenjem situacije koje je jedini put prema stabilnosti i trajnom rješenju”, kao što su u petak ponovili ministri vanjskih poslova na virtualnom sastanku šefova diplomacija država članica.

Josep Borrell pozvao je “turske vlasti da odmah prekinu te aktivnosti i da se uključe u dijalog s Evropskom unijom”.

Moguća nalazišta plina

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan upozorio je u subotu da „sankcije i prijetnje“ neće odvratiti Tursku od traganja za energentima u istočnom Mediteranu, prenosi agencija Beta pozivajući se na Afp.

„Po tom pitanju naša zemlja ima pravo i branit ćemo naša prava svim sredstvima koja su nam na raspolaganju. Nećemo ustuknuti pred sankcijama i prijetnjama“, izjavio je Erdogan.

Tenzije su u porastu u istočnom Mediteranu, gdje su tokom prethodnih godina otkrivene velike zalihe plina, što je podstaklo apetite primorskih država.

Ankara je u ponedeljak poslala istraživački brod u pratnji ratnih brodova u područje koje Grčka smatra svojom teritorijom.

Erdogan je izjavio da je njegova zemlja spremna za dijalog, ali je u subotu ponovo žestoko napao Grčku, optužujući Atinu da na svojoj teritoriji maltretira muslimane i stanovništvo koje govori turski.

Na sastanku u petak ministri 27 država članica pozvali su Tursku na “trenutačno smirivanje situacije i sudjelovanje u dijalogu”. 

Josep Borrell bi trebao ministrima predložiti više opcija na sastanku krajem avgusta u Berlinu. 

Za eventualno pokretanje sankcija potrebna je jednoglasna odluka svih članica.

Izvor: Agencije