EU postrožuje protuterorističke zakone

Nove mjere su odgovor na pariske krvave napade (AP)

Evropska komisija početkom iduće godine proširit će antiterorističko zakonodavstvo kako bi obuhvatila napadače poput onih koji su izveli napade u Parizu prošlog petka, u kojima je poginulo 129 ljudi.

Nove mjere proširit će opseg aktivnosti koje podliježu kazni i uključiti putovanje s ciljem izvođenja terorističkog napada, pomaganje u putovanju i sudjelovanje u obuci s ciljem izvođenja takvog napada, prenosi Hina.

U direktnom odgovoru na pariske krvave napade, prema novim zakonima, državljani Evropske unije koji putuju izvan granica Unije i potom se vrate kako bi izvodili napade smatrat će se stranim borcima, a sudskom progonu bit će podložne i osobe koje pomažu njihovom pokretu.

Nacrti zakona

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos rekao je kako će EK do kraja ovog mjeseca imati pripremljene nacrte zakona i kako želi da stupe na snagu “u prva dva mjeseca iduće godine”.

“To će uskladiti kriminalizaciju djela vezanih uz terorističko putovanje, pasivnu obuku, finansiranje i olakšavanje takvog putovanja kako bismo se nosili s fenomenom stranih boraca”, kazao je.

Zakoni na nivou EU-a poslužit će kao temelj za promjenu nacionalnih zakona država članica, uključujući i pojam “stranih boraca”, koji sad ne postoji u zakonima, a ubuduće će se odnositi i na državljanina zemlje članice EU-a koji je otputovao izvan Unije i potom se u nju vratio zbog sudjelovanja u terorističkim napadima.

Avramopoulos je dodao da EK razmatra uvođenje strožih kontrola u cilju ograničavanja i otežavanja finansiranja terorizma.

Izvor: Agencije