Oglasi

EU postrožuje protuterorističke zakone

Evropska komisija proširit će antiterorističko zakonodavstvo kako bi obuhvatila napadače poput onih koji su izveli napade u Parizu.
Nove mjere su odgovor na pariske krvave napadeAP

Evropska komisija početkom iduće godine proširit će antiterorističko zakonodavstvo kako bi obuhvatila napadače poput onih koji su izveli napade u Parizu prošlog petka, u kojima je poginulo 129 ljudi.

Nove mjere proširit će opseg aktivnosti koje podliježu kazni i uključiti putovanje s ciljem izvođenja terorističkog napada, pomaganje u putovanju i sudjelovanje u obuci s ciljem izvođenja takvog napada, prenosi Hina.

U direktnom odgovoru na pariske krvave napade, prema novim zakonima, državljani Evropske unije koji putuju izvan granica Unije i potom se vrate kako bi izvodili napade smatrat će se stranim borcima, a sudskom progonu bit će podložne i osobe koje pomažu njihovom pokretu.

Nacrti zakona

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avramopoulos rekao je kako će EK do kraja ovog mjeseca imati pripremljene nacrte zakona i kako želi da stupe na snagu "u prva dva mjeseca iduće godine".

"To će uskladiti kriminalizaciju djela vezanih uz terorističko putovanje, pasivnu obuku, finansiranje i olakšavanje takvog putovanja kako bismo se nosili s fenomenom stranih boraca", kazao je.

Zakoni na nivou EU-a poslužit će kao temelj za promjenu nacionalnih zakona država članica, uključujući i pojam "stranih boraca", koji sad ne postoji u zakonima, a ubuduće će se odnositi i na državljanina zemlje članice EU-a koji je otputovao izvan Unije i potom se u nju vratio zbog sudjelovanja u terorističkim napadima.

Avramopoulos je dodao da EK razmatra uvođenje strožih kontrola u cilju ograničavanja i otežavanja finansiranja terorizma.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.