Oglasi

EU postigla dogovor o vakcinama s AstraZenecom

Danas postignuti dogovor uslijedio je nakon onog načelnog postignutog s AstraZenecom u junu.
To je prva takva evropska kupovina vakcine dogovorena unaprijedEPA - Arhiva

Evropska unija je objavila da je dogovorila kupovinu najmanje 300 miliona doza potencijalne vakcine protiv korona virusa britanske kompanije AstraZeneca. 

To je prva takva evropska kupovina vakcine dogovorena unaprijed, što bi moglo potkopati planove Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za globalni pristup, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters. 

Evropska komisija, koja pregovara u ime svih 27 članica Unije, objavila je da sporazum uključuje opciju kupovine još 100 miliona dodatnih doza od te britanske kompanije ako se pokaže da je njena vakcina sigurna i djelotvorna. 

Finansiranje dijela troškova proizvodnje

Evropski bilateralni sporazum ogleda poteze SAD-a i drugih bogatih zemalja od kojih su neke kritične prema WHO-ovoj inicijativi.

Danas postignuti dogovor uslijedio je nakon onog načelnog postignutog s AstraZenecom u junu.

Komisija je objavila da je cilj njenog novog dogovora finansiranje dijela troškova proizvodnje vakcine.

Brisel je rekao i da je u protekle dvije sedmice pregovarao i s komoanijama Johnson & Johnson i Sanofi, a u julu je objavio da se razgovara s Pfizerom, Modernom i CureVacom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.