EU poslala poruku o jačanju odnosa s Turskom

Josep Borrell: Rdit ćemo na koracima koje bi mogli poduzeti pred izazovima koje bi mogle dovesti aktivnosti Turske (EPA)

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak kako žele razviti odnose između Turske i EU-a te da će tražiti puteve kako bi se smanjile tenzije.

Nakon sastanka Vijeća za vanjske odnose, koji je u Briselu prvi put “licem u lice” okupio ministre vanjskih poslova članica EU-a, Borell je održao konferenciju za novinare, prenosi Anadolija.

Tom prilikom kazao je kako su među najvažnijim temama bili Latinska Amerika i Karibi te da su saglasni kako je kontinentu potrebno pružiti podršku u borbi protiv bolesti COVID-19, kao i razviti bilateralne odnose.

‘Situacija u Libiji se pogoršava’

Podsjetio je i na dešavanja u Procesu dijaloga između Srbije i Kosova te da su ministri vanjskih poslova pozdravili ponovno pokretanje procesa u cilju normalizacije odnosa.

Borrell je govorio i o Zakonu o nacionalnoj sigurnosti kojeg je Kina usvojila za Hong Kong te dodao kako se EU nastavlja solidirati s narodom u Hong Kongu i podržavati autonomiju.

Rekao je da je razgovarano o dešavanjima u Libiji.

“Situacija u Libiji se nastavlja pogoršavati. Vidimo da se nastavlja probijati embargo na oružje”, kazao je Borrell, koji je govorio i o operaciji Irini te dodao kako smatraju da je Proces iz Berlina jedina opcija za političko rješenje.

Jedna od tema, pojašnjava Borrell, su i odnosi s Turskom, o čemu je uslijedila “duga i zanimljiva” rasprava.

“Ministri vanjskih poslova su prihvatili rezultate koje sam im predstavio kao visoki predstavnik, i to će odrediti buduće odnose”, rekao je Borrell.

Dodao je kako je u tim okvirima Turska značajan partner.

Smanjenje tenzija i postizanje dogovora

“Želimo ojačati i unaprijediti odnose s Turskom, koji su u skladu s vrijednostima i interesima EU-a”, kazao je on.

Pojasnio je kako su ministri vanjskih poslova saglasni da odnosi s Turskom prolaze kroz težak period te da, u skladu s interesima EU-a, rade na dešavanjima u Istočnom Mediteranu i u Libiji.

Između ostalog, rekao je kako su saglasni da je uz dijalog potrebno tražiti puteve na smanjenju tenzija i postizanju dogovora.

Dodao je kako će raditi na koracima koje bi mogli poduzeti pred izazovima koje bi mogle dovesti aktivnosti Turske.

Rekao je kako su ministri vanjskih poslova osudili ponovno otvaranje džamije Aja Sofije za molitve te su pozvali turske zvaničnike da još jednom razmisle o ovoj odluci.

Izvor: Agencije