Oglasi

EU pooštrio sankcije Sjevernoj Koreji

Zabranjuje se uvoz i izvoz komponenti koje bi mogle biti upotrijebljene za izradu balističkih raketa, ograničava trgovina obveznicama, zlatom i dragocjenim materijalima.
Treća nuklearna proba Sjeverne Koreje izazvala je proteste širom svijetaAP

Ministri vanjskih poslova Evropske unije (EU) saglasili su se u ponedjeljak u Briselu da Sjevernoj Koreji pooštre sankcije koje je Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo u januaru, a pošto je prošle sedmice izvela treću nuklearnu probu od 2006. godine.

Ovim se uvode mjere kojima se ograničava trgovina sjevernokorejskim obveznicama, zlatom, dragocjenim metalima i dijamantima, saopćile su diplomate EU-a, prenosi Reuters.

"Založili smo se za pooštrenje sankcija Sjevernoj Koreji, a to je odgovor na njen nuklearni program koji ugrožava ne samo taj region, već i sigurnost širom svijeta", rekao je šef njemačke diplomatije Guido Westerwelle.

Sankcije za banke

Novim sankcijama protiv Sjeverne Koreje ministri su zabranili uvoz u Sjevernu Koreju i izvoz iz nje komponenti koje bi mogle biti upotrijebljene za izradu balističkih raketa, kao što su "neke vrste aluminijuma koje se koriste u sistemima vezanim za balističke raketne sisteme".

Prema odluci koju su evropske diplomate donijele, sjevernokorejskim bankama bit će zabranjeno da otvaraju nove filijale u Evropskoj uniji, a to neće moći uraditi ni evropske banke u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja izazvala je osude širom svijeta nakon posljednje nuklearne probe, a u Pjongjangu je organizirano slavlje na kojem je učestvovalo više od 100.000 vojnika i civila.

Izvor: Agencije