EU pokreće spor zbog subvencija za Boeing

Boeing je ove godine ispred Airbusa po broju narudžbi (AP)

Europska unija pokrenula je u petak novi spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO), optužujući Sjedinjene Američke Države za nezakonito subvencioniranje Boeinga.

SAD krši propise WTO-a, jer “omogućava velike porezne olakšice američkom proizvođaču aviona, pomažući mu tako u izgradnji novog modela aviona tipa ”777X” u državi Washington”, navodi se u priopćenju Europske komisije, a prenosi AFP.

“Produžetak obrasca subvencioniranja se procjenjuje na iznos od 8,7 milijardi dolara (7,1 milijardu eura) i riječ je o najvećim subvencijama za civilnu zrakoplovnu industriju u američkoj povijesti”, dodaje se u priopćenju Komisije, kako prenosi Tanjug.

WTO je još u ožujku 2012. godine presudio u sličnom sporu da su milijarde dolara subvencija za Boeing bile nelegalne, kao i da SAD mora završiti s tom praksom.

EU 2012. tražila 12 milijardi dolara

No, Europska unija je nakon nekoliko mjeseci priopćila da SAD nije prekinuo s praksom nelegalnog subvencioniranja Boeinga te je zatražila od Svjetske trgovinske organizacije uvođenje “kontramjera” prema SAD-u u vrijednosti od 12 milijardi dolara godišnje zbog ilegalnih subvencija za američkog giganta avionske industrije.

U priopćenju Europske komisije tada je navedeno da su ove mjere zatražene “na temelju procjena o šteti koju je pretrpjela EU uslijed nepoštene konkurencije od američke industrije”.

Boeing i Airbus zabilježili su u prvih osam mjeseci ove godine više od 1.000 narudžbi za nove avione, ali kada se oduzmu otkazane narudžbe, Boeing je daleko ispred svog europskog konkurenta.

Boeing ispred Airbusa po narudžbama

Prema objavljenim podacima, američki proizvođač aviona zabilježio je u prvih osam mjeseci ove godine ukupno 1.004 narudžbe za avione, dok ih je Airbus u istom razdoblju imao ukupno 1.001.

Nakon prilagodbe zbog otkazanih narudžbi, Airbus je do kolovoza zabilježio ukupno 722, a Boeing 941 narudžbu.

Ipak, europski zrakoplovni div potpisao je nedavno 14 milijardi dolara vrijedan ugovor s američkim prijevoznikom Delta Air Lines o isporuci 50 zrakoplova srednjeg i dugog doleta s motorima britanskog Rolls-Roycea.

Istisnuvši iz utrke Boeing, Airbus je osigurao Deltinu narudžbu za 25 zrakoplova tipa A350-900 i 25 zrakoplova tipa A330-900neo.

Također, u listopadu je objavljeno da je s indijskim prijevoznikom IndiGo potpisan nacrt sporazuma o isporuci 250 zrakoplova novog modela A320neo.

Izvor: Agencije